Integrare europeană

Primele credite în Programul de susţinere a sectorului vitivinicol vor putea fi accesate din toamnă

Linia de creditare a Programului de susţinere a sectorului vitivinicol, finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), va fi pe deplin operaţională din luna septembrie. Informaţia a fost comunicată de către ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa.
Info-Prim Neo, 25 iulie 2011, 14:18

Potrivit ministrului, toate formalităţile au fost finalizate. În prezent se lucrează la anunţarea concursului şi selectarea băncilor comerciale care vor susţine această linie de creditare. De asemenea, în proces de elaborare este şi un manual privind procedurile de finanţare.

Întrebat dacă dobânzile la împrumuturile eliberate din această linie de credit ar putea fi mai mici, de o singură cifră, Veaceslav Negruţa a spus că nu este prea uşor, fiindcă dobânzile trebuie să includă mai multe comisioane ale băncilor, ale structurilor care gestionează Programul, ale finanţatorului. „Spre toamnă lucrurile vor deveni mai clare", a declarat ministrul.

BEI oferă Moldovei pentru implementarea Programului de susţinere a sectorului vitivinicol 75 de milioane de euro. Mijloacele vor fi utilizate pentru procurarea echipamentelor necesare laboratoarelor de testare a calităţii vinurilor, deschiderea centrelor de cercetare şi instruire a personalului din acest domeniu, cumpărarea şi oferirea echipamentului în leasing pentru fermierii, precum şi pentru recreditarea companiilor vitivinicole prin intermediul băncilor comerciale, oferirea garanţiilor la credite, completarea mijloacelor circulante ale companiilor vitivinicole etc.

BEI acordă Republicii Moldova împrumutul pe o perioadă de 12 ani, cu o rată a dobânzii nu mai mare de 3%. Perioada de graţie este de 4 ani.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T