Social

Moldova va primi finanţare de la ţările industrializate pentru combaterea schimbărilor climaterice

Moldova va primi finanţare din partea ţărilor industrializate pentru combaterea schimbărilor climaterice şi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
INFOTAG, 25 iulie 2011, 15:27

Preşedintele Organizaţia Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, Vladimir Garaba, a declarat că ţările în curs de dezvoltare, printre care şi Moldova, ar putea beneficia pînă în 2012 de un fond de 30 mlrd. euro, pentru proiecte ce prevăd reducerea din atmosferă a concentraţiei de gaze cu efect de seră.

"Banii respectivi vor fi utilizaţi pentru plantarea noilor păduri, implementarea proiectelor de utilizare a energiei solare, producerea biogazului, dar şi a energiei termice din deşeuri vegetale. Toate acestea vor fi făcute pentru a evita poluarea aerului prin arderea frunzelor sau altor deşeuri", a specificat Garaba.

Potrivit lui, în Moldova sînt în derulare şase astfel de proiecte, printre care se numără împădurirea a peste 14 mii ha de terenuri degradate, salubrizarea şi ecologizarea ţării.

"În condiţiile în care Moldova elimină foarte puţin CO2 în aerul atmosferic comparativ cu alte ţări, în schimbul investiţiilor ea ar putea oferi cota sa Germaniei, care a depăşit norma de eliminare a CO2 cu circa 20%", a precizat ecologistul.

În ianuarie 2010, Moldova a aderat la Acordul de la Copenhaga, prin care şi-a luat angajamentul de a reduce cu cel puţin 25% pînă în anul 2020, emisiile de gaze cu efect de seră, adică echivalentul a peste 3 mil. tone de dioxid de carbon.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T