Social

Facilităţi în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor

Beneficiarii Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor pot utiliza 20% din suma creditelor contactate de la bănci în cadrul acestui program pentru completarea mijloacelor circulante, adică pentru procurarea materiei prime, combustibilului necesar pentru desfăşurarea afacerilor. Iar termenul de întârziere a plăţilor la bănci pentru creditele accesate a fost prelungit de la 5 la 10 zile.
Info-Prim Neo, 27 iulie 2011, 14:58

Potrivit Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova (ODIMM), creditele în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor sunt de până la 300 de mii de lei. Până la 40% din sumă o poate constitui grantul, dacă sunt respectate graficele de rambursare a împrumuturilor faţă de bănci, dar şi alte condiţii din program.

Din 2008, când a fost lansat programul, aproape 7 mii de tineri întreprinzători sau persoane care abia doresc să deschidă o întreprindere s-au adresat la ODIMM pentru consultaţii, iar peste 2 mii au depus cereri pentru a fi admişi la cursurile de instruire în domeniul gestionării afacerilor.

Totodată, au fost finanţate 526 de proiecte în sumă de 145 mln lei, din care 58 mln sub formă de grant. Din creditele acordate de bănici (pe o perioadă de maximum 5 ani) au fost procurate utilaje şi echipamente performante, inclusiv 33 de utilaje pentru brutării şi fabrici de patiserie, 238 de tractoare, peste 250 de instalaţii şi echipamente agricole, echipamente pentru prelucrarea lemnului etc.

În această perioadă au fost create peste 1000 de locuri noi de muncă, ocupate tot de către tineri.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T