Social

Expunerea la Chişinău a steagului lui Ştefan cel Mare ne va costa 300 mii lei

Asigurarea condiţiilor necesare privind expunerea la Chişinău a steagului lui Ştefan cel Mare, cu ocazia celor 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova, va costa Guvernul 294 mii lei. Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului, potrivit unei decizii aprobate miercuri de Executiv.
INFOTAG, 28 iulie 2011, 11:46

Viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că steagul va fi expus la Chişinău la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie în perioada 24 august - 12 septembrie.

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Culturii, vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi integrităţii relicvei naţionale "Steagul lui Ştefan cel Mare". Asta potrivit contractului de împrumut pentru expoziţii temporare, încheiat între Muzeul Naţional de Istorie al României şi Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Moldovei.

Transportarea tur-retur a relicvei pe traseul Bucureşti-Chişinău-Bucureşti va fi realizată de partea română cu ajutorul unui avion special. Costurile ce ţin de transport vor fi suportate de partea română, prin intermediul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu".

"Aducerea în Moldova a Steagului lui Ştefan cel Mare va reprezenta un eveniment cultural de excepţie pentru Moldova", a menţionat viceministrul.

Piesa de patrimoniu constituie un steag liturgic domnesc, utilizat în cadrul ceremoniilor religioase din timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457-1504). Drapelul prezintă o broderie lucrată în tehnică bizantină, realizată în sec. al XV-lea. Lucrarea este executată pe suport de mătase, dublată cu o ţesătură din in. Steagul a fost dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.

În anul 1917, relicva a fost recuperată de România. Restaurarea steagului a durat 7 ani, iar în iulie 2011 acesta a fost expus pentru prima dată la Muzeul Naţional de Istorie din România. Steagul reprezintă o piesă de unicat, fiind asigurat pentru suma de €7,5 mil. Steagul este adus la Chişinău la iniţiativa premierul Vladimir Filat.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T