Social

Declaraţia ONG de media în legătură cu agresarea fizică a jurnalistului Oleg Brega

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea, la 29 iulie, a jurnalistului Oleg Brega, în timpul unei investigaţii pe care o făcea la Universitatea Slavonă din Moldova.
Centrul pentru Jurnalism Independent, 2 august 2011, 12:36

Potrivit jurnalistului, acesta investiga refuzul administraţiei universităţii de a-i întoarce actele unei studente care a anunţat că nu mai doreşte să-şi continue studiile la această instituţie. Totuşi, invocând statutul de instituţie privată, câţiva angajaţi ai universităţii i-au interzis lui Brega să filmeze în incinta Universităţii Slavone din Chişinău. Vădit iritat de faptul că jurnalistul continua să filmeze, directorul executiv al instituţiei - Andrei Babenko, a lovit în camera de filmat şi, respectiv, în jurnalist. Ulterior, o altă persoană a încercat să-l deposedeze de camera de filmat. Brega a fost sechestrat într-un birou fără a i se permite să plece sub pretextul că nu s-a legitimat şi a filmat într-o instituţie de învăţământ privată.

Considerăm acest caz drept unul ieşit din comun şi intolerabil într-o societate democratică. În condiţiile în care o instituţie privată oferă servicii publice, aceasta ar trebui să fie transparentă şi să nu îngrădească accesul publicului. În legătură cu aceasta, cerem instituţiilor de drept abilitate să investigheze cazul în mod obiectiv şi transparent şi să sancţioneze agresorii conform legislaţiei în vigoare. Totodată, cerem Ministerului Educaţiei să desfăşoare propria anchetă şi să ia măsuri pentru ca pe viitor administraţiile instituţiilor de învăţământ, publice sau private, să nu admită atare comportament în raport cu jurnaliştii.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul Acces-Info
Uniunea Jurnaliştilor

 

T