Economic

Chişinăul va avea un buget mai mare cu jumătate de miliard

Bugetul municipiului Chişinău pentru anul viitor va fi mai mare cu 26%. Potrivit viceprimarului Mihai Furtună, cele mai mari acumulări vor veni din impozitul pe venit aplicat persoanelor juridice.
Info-Prim Neo, 3 august 2011, 15:23

„Suntem la etapa când Direcţia generală finanţe, în conlucrare cu subdiviziunile municipale şi cu primăriile suburbiilor, au prezentat proiectul de buget pentru 2012. Este, în mod evident, un buget mai optimist în comparaţie cu anul curent pentru că avem creşteri pe diferite sectoare", a declarat Mihai Furtună.

La capitolul venituri se prevăd 2 miliarde 473 de milioane de lei, cu jumătate de miliard mai mult decât în 2011. Potrivit lui Mihai Furtună, din impozitul pe venitul persoanelor fizice în buget se vor acumula peste un miliard de lei. De asemenea, se prevăd acumulări din impozitele pe bunuri imobiliare şi taxe rutiere.

„Suma în creştere este datorată, în mare parte, reintroducerii impozitului pe venitul agenţilor economici. Va fi o etapă nouă pentru bugetul municipiului Chişinău", a spus Mihai Furtună, referindu-se la proiectul Guvernului de politică fiscal-bugetară, deocamdată nevotat de Parlament, care presupune, printre altele, eliminarea cotei zero la impozitarea agenţilor economici a căror venituri sunt reinvestite.

Viceprimarul a declarat că bugetul municipal pentru anul viitor va creştere şi la capitolul cheltuieli. Acestea sunt prevăzute în mărime de 2 miliarde 568 de milioane, în comparaţie cu 2 miliarde 310 milioane anul trecut. La fel ca şi în acest an, bugetul municipal va acoperi în proporţie de 80% bugetele suburbiilor.

Proiectul urmează să fie examinat în şedinţa Consiliului municipal Chişinău.

sursa: Info-Prim Neo

 

T