Politic

Opoziţia este sigură că PCRM nu a găsit „votul de aur”

Cele trei partide parlamentare de opoziţie, care deţin împreună 41 de mandate – PL, PLDM şi AMN – sunt sigure că Partidul Comuniştilor (PCRM) nu a găsit „votul de aur” pentru alegerea şefului statului.
Info-Prim Neo, 20 mai 2009, 11:10

2009-05-20/10:21/ Chisinau (IPN) Înainte de şedinţa de astăzi a Parlamentului, 20 mai, la care urmează să fie ales preşedintele, liderul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urecheanu, şi-a exprimat convingerea că PCRM nu are „votul de aur”, despre care a spus că este, mai degrabă, „votul blestemat”, „votul afurisit”. Urecheanu a mai spus că noul preşedinte nu va fi votat decât în cadrul unor alegeri repetate, cu alte candidaturi. Liderul AMN a adăugat că nu ar avea nimic împotrivă să fie unul dintre candidaţi.

Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a spus că alegerile, campania electorală, s-a încheiat demult şi că este clar că fracţiunea PCRM nu are votul necesar pentru alegerea şefului statului.

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat că niciun deputat din fracţiunea sa nu va participa la votare.

Preşedintele Parlamentului, preşedinte în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, nu a făcut declaraţii.

Unul dintre cei doi candidaţi, fostul premier Zinaida Grecianâi, întrebată dacă crede că va fi aleasă preşedinte al ţării, a răspuns că totul depinde de deputaţi. „Prognozele nu sunt blagorodnice”, a declarat Grecianâi.

La şedinţa Parlamentului participă 98 de deputaţi.

Parlamentarii au de ales între candidatura fostului premier Zinaida Greceanâi şi cea a academicianului neurolog Stanislav Groppa, ambii înaintaţi de fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM). Pentru a deveni preşedinte, unul dintre ei trebuie să obţină votul a 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul. PCRM are 60 de mandate.

T