Politic

Opoziţia a părăsit in corpore şedinţa Parlamentului

Opoziţia a părăsit in corpore şedinţa Parlamentului şi a anunţat că nu participă la alegerea şefului statului. Deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM) au purces la votare, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 20 mai 2009, 11:45

2009-05-20/11:01/ Chisinau (IPN) În holul Palatului Republicii, unde sunt amplasate cabina şi urna de vot, sunt prezenţi şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie. Aceştia spun că sunt acolo doar pentru a urmări procesul, nu şi pentru a vota.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat presei că îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate pentru ca ulterior să fie ales un preşedinte reprezentativ pentru ţară, şi nu unul pentru Partidul Comuniştilor şi liderul lui, Vladimir Voronin.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că partidul său nu va vota niciun candidat la preşedinţie, fie el comunist, fie necomunist, pentru că nu doreşte să legitimeze ilegalităţile comise de PCRM în cei 8 ani de guvernare, alegerile fraudate din 5 aprilie şi, mai ales, tortura şi maltratarea cetăţenil or care a urmat după protestele din 7 aprilie.

Liderul AMN, Serafim Urecheanu, a spus că decizia celor trei formaţiuni de a nu participa la alegerea preşedintelui a fost luată încă la 6 aprilie, când au constat că alegerile au fost fraudate. Urecheanu a spus, totodată, că opoziţia este gata de a negocia cu PCRM pentru a găsi un compromis, însă doar dacă acesta va îndeplini Rezoluţia Parlamentului European şi a Consiliului Europei şi va accepta precondiţiile înaintate ulterior de cele trei partide.

T