Politic

PLDM, PL şi AMN vor merge separat în alegeri

Partidele parlamentare de opozitie - Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) si Alianta "Moldova Noastra" (AMN) - vor merge in alegerile anticipate pe liste electorale separate.
INFOTAG, 15 iunie 2009, 18:59

Chisinau, 15 iunie ( INFOTAG ). Declaratii in acest sens au facut liderii celor trei formatiuni la conferinta de presa de la INFOTAG de luni.

Liderul PLDM, Vladimir Filat, a spus ca s-a decis sa se mearga in alegeri pe aceeasi formula ca si la 5 aprilie, deoarece astfel exista mai multe avantaje.

"Cel mai important este sa nu se permita fraudarea alegerilor, asa cum a fost la 5 aprilie. De aceea, separat, toate cele trei formatiuni vor putea avea membri in comisiile electorale. De asemenea, vom monitoriza foarte atent nu doar campania electorala, ci si ziua votarii", a spus Filat.

El a precizat ca cele trei formatiuni vor coopera pe intreaga campanie electorala si nu se vor ataca reciproc.

Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus ca inainte de a lua aceasta decizie cele trei formatiuni au studiat atent opinia publica.

"Daca anterior se dorea unificarea noastra, acum sintem indemnati sa mergem separat, iar ajunsi in parlament sa facem o coalitie democratica, anticomunista, asa cum am facut si in legislativul care va fi dizolvat in cel mai scurt timp", a spus Ghimpu.

Ghimpu a precizat ca nici timp nu era suficient pentru constituirea unei liste comune si a unui staff electoral.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus ca daca erau permise blocurile electorale, cu siguranta ca cele trei formatiuni formau un bloc.

"Noi vom lupta impreuna impotriva actualului regim instaurat de presedintele Vladimir Voronin", a precizat Urechean.


LISTELE ELECTORALE ALE PLDM, PL SI AMN "NU VOR SUFERI SCHIMBARI MAJORE, DAR VOR APAREA NOI COLEGI"

Chisinau, 15 iunie ( INFOTAG ). Liderii Partidului Liberal, Partidului Liberal-Democrat si Aliantei "Moldova Noastra" sustin ca listele electorale pentru viitoarele alegeri anticipate "nu vor suferi mari modificari comparativ cu cele de la alegerile din 5 aprilie, dar vor aparea si noi colegi".

La conferinta de presa sustinut luni la INFOTAG, liderul PLDM, Vladimir Filat, a spus ca primii in lista electorala a PLDM vor fi cei 15 deputati care au format fractiunea parlamentara a partidului in actualul parlament.

"Dupa cifra 15, insa, vor aparea noi colegi. Va asigur ca sint persoane cunoscute. Cu siguranta insa nu este vorba despre ex-speakerul Marian Lupu", a spus Filat.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus ca nici lista electorala a AMN nu va fi modificata radical.

"Veaceslav Platon va fi in lista asa cum a fost si la alegerile anterioare. El va fi responsabil de minoritatile din Moldova, or, mama lui este de origine gagauza", a precizat Urechean.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus ca cei 41 de deputati din opozitie merita toate onorurile pentru faptul ca nu au cedat guvernarii comuniste.

"Totii membrii formatiunilor noastre au dovedit verticalitate si curaj. Lista electorala a PL este aceeasi, dar cu mici modificari", a precizat Ghimpu.

Intrebati de jurnalisti daca cele trei formatiuni vor colabora in viitorul Parlament cu o formatiune de centru-stinga, care sa fie condusa de Marian Lupu, cei trei lideri de partid au avut pozitii diferite.

"In primul rind nu cred ca alte formatiuni decit cele care au trecut la 5 aprilie mai au sanse de a accede in Parlament. Cit priveste pe Marian Lupu, cred ca ar trebui sa asteptam sa vedem ce fel de lup este, caci mie personal nu-mi prea inspira incredere", a spus liderul PLDM.

Serafim Urechean a spus ca AMN ar fi dispus sa coopereze cu o formatiune de centru-stinga cu conditia ca aceasta sa fie anticomunista.

Intrebat daca l-ar primi in rindurile AMN pe deputatul comunist Andrei Stratan, ministru afacerilor externe si integrarii europene, Serafim Urchean a spus ca AMN "nu-i plasa de prins sobolani".

"Se stie ca atunci cind corabia se scufunda, sobolanii fug primii de pe corabie. Cred ca din rindurile PCRM inca multi vor pleca, care se tem sa raspunda pentru evenimentele din 7 aprilie, totusi toti vor raspunde", a precizat Urchean.

Cei trei lideri ai PLDM, PL si AMN au mai semnat o declaratie inaintata de societatea civila in care isi asuma responsabilitate pentru buna guvernare a tarii si depasirea crizei politice si economice.

T