Economic

Lupu: Creditul Rusiei va ajunge la finele anului, în cel mai bun caz

Partidul Democrat din Moldova (PDM) crede că creditul de $500 mil., negociat de preşedintele Vladimir Voronin în timpul vizitei sale de luni la Moscova, în cel mai bun caz va ajunge în Moldova la finele anului curent - începutul anului viitor.
INFOTAG, 23 iunie 2009, 18:54

Chişinău, 23 iunie ( INFOTAG ).  O declaraţie în acest sens a făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ex-speakerul Marian Lupu, care este primul pe lista electorală a PDM.

După cum relatează agenţia INFOTAG, Marian Lupu a menţionat că, după ce se ajunge la o înţelegere de acest fel, urmează un şir de proceduri pe care trebuie să le întreprindă Parlamentul şi Guvernul şi a atras atenţie asupra faptului că Parlamentul este dizolvat, "prin urmare astfel de decizii vor putea fi luate doar după alegerile anticipate".

"Şi chiar după ratificare de către Parlament, urmează un şir de proceduri tehnice, care necesită timp", a spus el.

Marian Lupu crede că este foarte important ca să fie făcute publice condiţiile în care Rusia acordă acest ajutor Moldovei şi a spus că, în primul rînd, trebuie de văzut dacă creditul este unul concesional. Ex-speakerul a spus că un credit concesional înseamnă că o parte din sumă se acordă sub formă de grant, iar restul cu dobîndă de 1%, perioada de graţie - 10 - 15 ani, iar perioada de rambursare - 30 de ani.

"Dacă creditul respectiv nu este unul concesional, noi riscăm să nu ne încadrăm în limitele care prevăd că datoria externă nu trebuie să depăşească 30% din PIB", a menţionat Marian Lupu.

Potrivit spuselor sale, important este ca autorităţile să precizeze dacă creditul este unul de consum sau investiţional şi a spus că PDM ar dori ca acesta să fie unul investiţional, iar mijloacele să fie direcţionate inclusiv spre reabilitarea drumurilor.

Marian Lupu nu a exclus că acest credit poate crea ulterior probleme în dialogul Moldovei cu FMI şi a spus că totul depinde de condiţiile în care a fost acordat.

Valeriu Lazăr, ex-ministrul economiei şi comerţului, candidat pe lista PDM, a spus că nu crede că acest credit este unul concesional. El a amintit că anterior Rusia a discutat cu Kazahstanul un ajutor financiar şi condiţiile nu au fost dintre cele mai bune pentru Kazahstan.

"Ruşii ştiu să negocieze atunci cînd e vorba de interesele ţării lor", a declarat el.

...ŞI AFIRMĂ CĂ ASUPRA PARTIDELOR ŞI PERSONALITĂŢILOR CU CARE DISCUTĂ MODALITĂŢI DE COLABORARE SE EXERCITĂ PRESIUNI

Chişinău, 23 iunie ( INFOTAG ). Partidul Democrat din Moldova (PDM) susţine că asupra personalităţilor şi partidelor cu care discută modalităţi de colaborare se exercită presiuni, "atît din partea partidelor de centru, cît şi de stînga". O declaraţie în acest sens a făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ex-speakerul Marian Lupu, care este primul pe lista electorală a PDM.

După cum relatează agenţia INFOTAG, el a spus că "se fac presiuni, chiar ameninţări, se recurge la şantaj şi corupere politică".

Marian Lupu a refuzat să spună cine concret şi asupra cui face presiuni, dar a confirmat că sînt unele partide şi membri ai altor partide cu care se negociază venirea la PD într-o formă sau alta.

Totodată, el a promis că, dacă aceste presiuni nu vor înceta, va organiza periodic conferinţe de presă, în cadrul cărora va aduce oameni concreţi şi date concrete care vor confirma starea de lucruri creată.

Ex-speakerul a făcut un apel către partidele din Moldova, pe care le-a îndemnat "la un comportament decent".

 

T