Politic

PCRM îl acuză pe Chirtoacă de cooperare cu o mişcare extremistă

Partidul Comuniştilor (PCRM) acuză vicepreşedintele Partidului Liberal, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă şi instituţii media de la Chişinău că ar colabora cu mişcarea “Noua Dreaptă”, înregistrată în România.
Info-Prim Neo, 26 iunie 2009, 16:23

2009-06-26/10:19/ Într-un comunicat remis agenţiei Info-Prim Neo se spune că în activitatea sa, mişcarea se bazează pe mesaje extremiste şi xenofobe.

Activizarea organizaţiilor extremiste de dreapta de tip legionar sunt tacit susţinute de unele forţe politice de dreapta din Republica Moldova, în special de Partidul Liberal, se spune în comunicat.

Dorin Chirtoacă, numit în comunicat „unionist”, este acuzat că a participat, la Iaşi, la 150-a aniversare a Unirii Principatelor, organizată inclusiv de „Noua Dreaptă”.

Făcând trimitere la pagina electronică a mişcării, PCRM spune că ziarele Timpul, Ziarul de Gardă, precum şi postul de radio Vocea Basarabiei sunt partene ri informaţionali ai acesteia în Republica Moldova. “Niciunul din aceste mijloace de informare în masă nu a renunţat la statutul său de partener informaţional al „Noua Dreaptă””, se mai spune în declaraţie.

Comuniştii susţin că reprezentanţii mişcării extremiste “Noua Dreaptă” au participat activ şi în acţiunile de vandalism ce au avut loc pe 7 aprilie la Chişinău şi spun că deţin probe foto şi video în acest sens, plasate pe resursele internet oficiale ale mişcării „Noua Dreaptă”.

PCRM îndeamnă partidele politice, societatea civilă, organizaţiile jurnalistice, mijloacele de informare în masă să ia atitudine faţă de organizaţiile care promovează camuflat ideile legionare şi neofasciste, precum şi faţă de formaţiunile politice care în mod deschis promovează idei radicale de dreapta şi xenofobe, admit eroizarea călăilor şi criminalilor fascişti şi a criminalilor, precizează sursa citată.

Vicepreşedint ele PL, Corina Fusu, a respins orice afinitate cu Mişcarea „Noua Dreaptă”, precizând că apariţia lui Chirtoacă într-o poză cu un reprezentant al acesteia este o simplă coincidenţă. „Pe 24 ianuarie Dorin Chirtoacă a fost la Iaşi la invitaţia primarului municipiului Iaşi, făcând parte dintr-o delegaţie oficială, şi nu are nicio legătură cu mişcarea respectivă. Primarul, pur şi simplu, a onorat invitaţia părţii române”, a declarat Corina Fusu pentru Info-Prim Neo.

T