Politic

Comisia de stat aşteaptă experţi din străinătate

Preşedintele Comisiei de stat pentru investigarea evenimentelor de la 7-8 aprilie din Chişinău, Vladimir Ţurcan, aşteaptă un expert din Dublin (Irlanda) să participe la lucrările ei.
INFOTAG, 2 iulie 2009, 17:39

Chişinău, 2 iulie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că deja de cîteva ori s-a adresat reprezentanţilor permanenţi ai Uniuni Europene şi Consiliului Europei cu solicitarea de a trimite experţi pentru a participa la lucrările comisiei pe care o conduce.


"Aud de la ei promisiuni permanent, că ei se află în proces de căutare a experţilor potriviţi pentru lucrările comisiei, Ei mereu spun că "caută" "aleg" ", a spus Ţurcan.

El a relatat că aşteaptă i întrevedere cu reprezentantul Uniunii Europene Kalman Mizsei, care joi revine în Moldova.

Ţurcan a spus că comisia a studiat problema referitoare la aplicarea violenţei faţă de participanţii la protestele din 7-8 aprilie de la Chişinău.

Potrivit lui, la procuratura Generală au fost depuse 91 de plîngeri. În 38 dintre acestea anchetatorii nu au găsit dovezi precum că organele de forţă au aplicat măsuri de violenţă.

El a menţionat că în şase cazuri s-a depistat că avocaţii au depus plîngeri false din partea persoanelor fizice, fapt care, în opinia lui Ţurcan, poate fi apreciat ca o angajare a lor de către anumite forţe politice.

MOLDOVA VA OFERI POSIBILITATEA CETĂŢENILOR SĂI SĂ VOTEZE ÎN STRĂINĂTATE ÎN LIMITELE LEGISLATIVE - VLADIMIR ŢURCAN

Chişinău, 2 iulie ( INFOTAG ). Moldova va crea condiţii pentru ca cetăţenii din străinătate să poată vota în corespundere cu legislaţia în vigoare. Despre aceasta a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele Parlamentului, care candidează pe listele PCRM, Vladimir Ţurcan.

După cum transmite INFOTAG, el a spus că statul trebuie să asigure libera exprimare a voinţei, votarea directă şi în secret.

"Aceste condiţii ale Codului Electoral pot fi asigurate la reprezentanţele diplomatice din străinătate, care reprezintă teritoriul Moldovei", a spus Ţurcan, menţionînd cerinţele asemănătoare faţă de organizarea alegerilor în străinătate stipulate în Convenţia de la Viena din 1961, semnată de Moldova.

El a dezminţit categoric acuzaţiile opoziţiei din Moldova aduse PCRM, care se referă la "restricţii de votare pentru cetăţenii moldoveni din străinătate".

"Noi sîntem interesaţi ca la alegeri să participe un număr cît mai mare de alegători, inclusiv cei care temporar se află peste hotare", a spus Ţurcan.

În acest context, el a prezentat ritmul de creştere a misiunilor diplomatice ale Moldovei, care din 2001, cînd PCRM a venit la conducere, a crescut de la 15 la 23 în anul 2005.

"La 5 aprilie 2009 numărul acestora a ajuns la 33", a menţionat Ţurcan.

Celălalt vicepreşedinte al Parlamentului, Grigore Petrenco, a spus că în Europa nu există state care să deschidă secţii de votare în afara misiunilor diplomatice.

Potrivit lui, sînt exemple cînd ţările au deschis secţii de votare pe teritoriul bazelor sale militare din străinătate.

Ţurcan a menţionat practica de excepţie a Poloniei, ale cărei autorităţi au deschis secţii de votare în bisericile din străinătate.

T