Politic

PLDM a cerut autorităţilor să condamne public deportările

La 6 iulie se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. PLDM a cerut autorităţilor de la Chişinău să condamne public deportările organizate de regimul comunist sovietic pe teritoriul Basarabiei.
Info-Prim Neo, 2 iulie 2009, 18:18

2009-07-02/16:40/  Chisinau (IPN) Autorităţile moldovene nu şi-au onorat obligaţiunile faţă de victimele deportărilor comuniste şi faţă de urmaşii acestora, constată Partidul Liberal Democrat (PLDM). Într-o declaraţie întocmită de formaţiune, se spune că până în prezent nu există un mecanism aplicabil de restituire a averilor persoanelor represate, transmite Info-Prim Neo.

La 6 iulie se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. PLDM a cerut autorităţilor de la Chişinău să condamne public deportările organizate de regimul comunist sovietic pe teritoriul Basarabiei. Partidul a îndemnat autorităţile publice centrale şi locale să dea dovadă de responsabilitate în rezolvarea problemelor foştilor deportaţi, mai ales în ceea ce priveşte reabilitarea şi retrocedarea averilor intrate la momentul deportării în administrarea statului.

„Legislaţia R. Moldova pune această sarcină pe umerii administraţiilor locale. Autorităţile publice locale, însă, nu au sur se pentru a compensa pierderile oamenilor, iar bugetul de stat nu prevede un articol special, dedicat acestei probleme”, a spus Mihai Godea, prim-vicepreşedintele PLDM, într-o conferinţă de presă joi, 2 iulie. Godea a comunicat că PLDM va cere introducerea unui capitol special, în septembrie, când vor începe discuţiile despre în Legea bugetului de stat pentru 2010.

PLDM a mai făcut şi un apel către mitropoliile ortodoxe, a Moldovei şi Basarabiei, şi către toate confesiunile din R. Moldova, ca în ziua de duminică, 5 iulie, în toate lăcaşele din ţară se fie înălţate rugi pentru victimele deportărilor.

Vladimir Hotineanu, candidat de lista electorală a PLDM, născut în 1950 în deportare în Kazahstan, le-a reproşat autorităţilor că până în prezent în R. Moldova nu există un monument în memoria celor deportaţi. „Nici măcar nu avem un monument, dar o piatră instalată în faţa Gării Feroviare în memoria celor deportaţi. Rusia şi Ucraina au condamnat h olocaustul împotriva popoarelor lor, iar noi până azi nu am făcut-o”, a spus Hotineanu.

„O altă dimensiune importantă a deportărilor este cultura memoriei”, a remarcat Ghenadie Ciobanu, candidat pe lista PLDM. Ciobanu a anunţat că până la sfârşitul lunii PLDM va organiza mitinguri în diferite localităţi ale ţării. La 4 iulie, la Orhei va fi înălţat un monument în memoria deportaţilor, iar la 6 iulie la Muzeul de Etnografie şi Istorie din Soroca va fi vernisată o expoziţie cu acelaşi scop.

T