Social

Studiu de caz EU TV, 1 iulie 2009, Monitor, 21.05

Reporter: Lucia Gnatiuc
CIJ, 3 iulie 2009, 17:08

La 1 iulie, EU TV a pus pe post o ştire care lansează acuzaţii la adresa primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, candidat în alegeri pe listele Partidului Liberal, care e învinovăţit că ar aproba exterminarea maidanezilor din capitală.

Ştirea se bazează pe declaraţiile a doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, iar unghiul de abordare, selecţia surselor, citatele incluse, structura ştiri, toate vorbesc despre tendenţiozitatea reporterului în raport cu subiectul vizat.

Atitudinea negativă este evidentă chiar din anunţul ştirii (teaser) inclus în „Sumar”: „Soluţii anapoda: câinii vagabonzi sunt exterminaţi cu aprobarea tacită a primarului Dorin Chirtoacă”, care este difuzat de 2 ori - la începutul buletinului de ştiri (21:02) şi la finele acestuia (21.23).

Deşi subiectul anunţat vizează o problemă concretă - exterminarea câinilor vagabonzi – de facto, prin unghiul de abordare ales se încearcă inocularea ideii că administraţia primăriei nu este aptă să gestioneze treburile capitalei. Aceasta transpare din utilizarea termenilor cu conotaţie negativă în majoritatea frazelor din textul jurnalistic. Astfel, lead-ul ştirii conţine trei fraze, toate cu încărcătură negativă, care transmit următoarele mesaje:

  1. primăria NU poate controla nici măcar această problemă a câinilor,
  2. primăria NU e  capabilă să gestioneze  proiecte de acest fel, 
  3. primăria NU are soluţii civilizate.

Manipularea se produce şi prin selectarea surselor: pe de o parte,  2 surse, ambele reprezentând organizaţii neguvernamentale, afirmă că vor să rezolve problema primăriei, iar aceasta îi ignoră,  pe de altă parte, persoanele acuzate nu sunt solicitate să dea replică, lucru absolut necesar în ştirile de conflict. Insert-urile incluse vin să întărească imaginea negativă a primăriei, în special insertul nr.3

Insert 3: Am fost la câteva şedinţe de la primărie. Mie mi-e greaţă să şed acolo. Eu nu ştiu cum lucrează primăria asta. Va să zică, acolo s-au blocat o fracţiune aparte, una aparte şi aşa mai departe. Nu se rezolvă nici o întrebare. Şi această întrebare nu se va hotărî…. 

În teaser se fac referinţe directe la numele lui Chirtoacă, sursele din ştire însă nu dau nici un nume, fiind menţionată primăria în general. În realitate, la conferinţa de presă, aceeaşi sursă (Valentina Dudnic) a mai spus că Chirtoacă a încercat să oprească exterminarea câinilor şi  acum toate oalele se sparg de capul lui. Dânsa a mai spus că pentru a rezolva problema e nevoie nu doar de ajutorul primăriei, ci şi al societăţii, al guvernului. Această afirmaţie a  fost omisă de reporter.

În concluzie, prin maniera în care a fost structurat materialul – primăria nu mai poate controla, la începutul ştirii, şi primăria nu poate lucra, în finalul ştirii -  se încearcă inocularea ideii de administrare ineficientă a primăriei de către Dorin Chirtoacă.

T