Politic

PLDM acuză autiorităţile de origanizarea de provocări

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză autorităţile comuniste de organizarea provocărilor la întîlnirile electorale ale sale.
INFOTAG, 13 iulie 2009, 17:42

Chişinău, 13 iulie ( INFOTAG ). După cum relatează agenţia INFOTAG, PLDM a difuzat o declaraţie în care precizează că, sîmbătă, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întîlnire cu alegătorii din oraşul Orhei.


"La intrare în sediul primăriei şi-a făcut apariţia un grup de provocatori în stare de ebrietate, care au încercat să zădărnicească întîlnirea electorală. Deşi organizatorii au cerut intervenţia poliţiei, aceasta nu şi-a onorat obligaţiunile de serviciu şi nu a curmat acţiunile provocatoare", se spune în documentul citat.

PLDM susţine că "unul din cei zece provocatori, recidivistul pe nume Denis, a recunoscut că ei au fost trimişi special de către ofiţerul poliţiei criminale, Roman Leahu, pentru a împiedica desfăşurarea întîlnirii lui Vlad Filat cu alegătorii" şi că "pentru acest serviciu li s-a promis o atitudine tolerantă din partea organelor de ordine şi anumite favoruri". Formaţiunea susţine că are probe video în acest sens.

În declaraţie se spune că, în aceeaşi zi, tot în raionul Orhei a avut loc "o altă provocare, îndreptată de data acesta împotriva candidatului PLDM, Vitalie Nagacevschi".

"Pe segmentul de şosea Vatici - Morozeni, pe care se deplasa Nagacevschi, au fost aruncate scoabe care au deteriorat automoblilul, iar calea de acces spre Casa de cultură era blocată de un tractor. În pofida acestor obstacole, candidatul Nagacevschi a ajuns la Casa de cultură, dar şi aici un grup de provocatori a încercat să împiedice desfăşurarea acţiunii. Şi de această dată incidentul a fost aplanat cu sprijinul participanţilor la întîlnire", se menţionează în documentul citat.

PLDM condamnă "aceste acţiuni provocatoare ale autorităţilor comuniste", sesizează observatorii locali şi internaţionali asupra acestor grave încălcări şi cere Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne "să întreprindă toate măsurile pentru respectarea legislaţiei electorale".

UN SIMPATIZANT AL PLDM A FOST LOVIT CU CUŢITUL DE PERSOANE NECUNOSCUTE CARE DISTRUGEAU AFIŞAJUL ELECTORAL AL PARTIDULUI

Chişinău, 13 iulie ( INFOTAG ). Ştefan Roşca, un simpatizant al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a fost lovit luni dimineaţa, la orele 4.20, cu un cuţit de persoane necunoscute care distrugeau un bilboard electoral al PLDM de pe strada Constituţiei din Chişinău.

După cum relatează agenţia INFOTAG, Vlad Filat, liderul PLDM, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ştefan Roşca, împreună cu alţi cetăţeni, din proprie iniţiativă păzesc pe timp de noapte panourile electorale ale partidului, dat fiind faptul că acestea au devenit în ultimul timp ţinta mai multor atacuri.

Ştefan Roşca susţine că a intervenit cînd a văzut că trei tineri bine făcuţi, cu vîrste cuprinse între 22 şi 25 de ani, cu măşti pe faţă au început să taie panoul.

"Cînd m-au văzut, au luat-o la fugă. Pe unul l-am ajuns din urmă şi l-am trîntit jos. Altul s-a întprs şi m-a lovit cu cuţitul în braţ. Dacă nu mă lovea, aveam să-l reţin pe cei pe care-l trîntisem jos", a menţionat el.

Ştefan Roşca susţine că poliţia a venit la faţa locului cu două echipaje, a documentat cazul şi i-a promis că va fi contactat ulterior.

Vlad Filat a declarat că acesta nu este primul caz cînd provocatori sau distrug afişajul electoral al PLDM, sau încearcă să zădărnicească întîlnirile PLDM cu alegătorii.

El a făcut apel către Comisia Electorală Centrală să asigure condiţii normale de desfăşurare a campaniei, către Procuratura Generală - să investigheze aceste încălcări, iar către conducerea Ministerului Afacerilor Interne - să respecte legea şi să activeze în interesul cetăţenilor, dar nu a guvernării.

T