Social

Degradare a climatului de funcţionare a presei

Şapte asociaţii de media cer, într-o declaraţie comună, încetarea practicilor de limitare a accesului jurnaliştilor străini în R. Moldova şi de limitare a drepturilor jurnaliştilor.
MONITOR MEDIA, 16 iulie 2009, 17:01

Asociaţiile neguvernamentale din domeniul media se arată profund îngrijorate în legătură cu înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei şi degradarea libertăţii de exprimare în Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.

În ultimele săptămâni au avut loc câteva cazuri de intimidare a jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la întâlnirile primului ministru Zinaida Greceanîi, care este şi candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, beneficiind de gardă de corp, inclusiv la evenimentele care nu au nici o legătură cu exercitarea funcţiei de demnitar de stat.

La 9 iulie, garda de corp a premierului a interzis accesul unei echipe de jurnalişti de la postul de televiziune „TV-Prim” din oraşul Glodeni la o întâlnire a funcţionarilor din raion cu Zinaida Greceanîi. Jurnalista Rodica Nimerenco a fost îmbrâncită de bodyguarzi care au ameninţat-o că vor „scoate arma din dotare”, iar cameramanul a fost împiedicat să filmeze intrarea premierului în sala de şedinţe.

La 12 iulie, la Donduşeni, jurnaliştii Igor Melnic şi Vladimir Thorik de la ziarul „Moldavskie vedomosti” au fost scoşi cu forţa de ofiţeri din garda de corp a premierului Greceanâi şi de poliţia locală din Palatul Culturii unde avea loc o reuniune electorală a PCRM.

Autorităţile moldovene au reluat practicile ilegale şi antidemocratice de interzicere a accesului pe teritoriul Republicii Moldova, pe motive inventate, a unor jurnalişti. Trimisului special al Agenţiei Agerpress, Gabriel Apetri, care urma să relateze despre campania electorală şi alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, i s-a interzis accesul în R. Moldova, invocându-se că nu are adeverinţă medicală care să ateste că nu este infectat cu HIV/SIDA, chiar dacă, conform legii, pentru a intra în R. Moldova nu este nevoie de un asemenea document.

Declaraţii celor şapte asociaţii a fost remisă ambasadelor şi reprezentanţelor străine în Republica Moldova, organizaţiilor europene şi internaţionale, misiunilor de observare a alegerilor parlamentare anticipate, reprezentantului special al OSCE pentru libertatea presei.

 *** Asociaţia Presei Independente; Centrul Independent de Jurnalism; Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova; Centrul „Acces-info”; Centrul de Investigaţii Jurnalistice; Uniunea Jurnaliştilor din Moldova şi Asociaţia Presei Electronice

 

 

T