Social

Studiul de caz: NIT, CURIER, 16 iulie 2009, 21.30; Prezentatori: Victoria Filip şi Octavian Volcov; Reporteri: Victoria Filip şi Alexei Semionov

În emisiunea CURIER din data de 16 iulie, în afara rubricii Electorala 2009, a fost pus pe post un subiect cu durata de 4 minute şi 45 secunde despre presupusa intenţie a Partidului Democrat şi a liderului acestuia Marian Lupu de a organiza o Mare Adunare Naţională în data de 26 iulie.
CIJ, 17 iulie 2009, 15:26

Chiar dacă din reportaj este evident că în PDM nu intenţionează să organizeze la acea dată nici o adunare, cu excepţia congresului partidului, totuşi subiectul este prezentat de o manieră care să convingă telespectatorul că M. Lupu îşi doreşte convocarea unei mari adunări în centrul Chişinăului. Mai mult decât atât, potrivit NIT, Lupu s-ar fi aflat întro competiţie cu liderii partidelor liberale pentru Piaţa Marii Adunări Naţionale.

 

Prezentatorii Victoria Filip şi Octavian Volcov: „În rîndurile opoziţiei de dreapta se încinge din nou lupta pentru piaţa din centrul capitalei. Partidul condus de Vlad Filat a rezervat centrul Chişinăului pentru 19 iulie, iar cel condus de Marian Lupu ar vrea să adune acolo opoziţia pe 26 iulie. Despre Marian Lupu scriu mai multe mesaje şi apeluri plasate pe internet. În aceste condiţii concurenţa pare a fi mult prea serioasa între liderii opoziţiei, care cred că a fi primul în piaţă însemnă a fi şi liderul unui viitor front anticomunist” (sublinierea ne aparţine).

 

Bazându-se pe ştiri anonime, anunţate ca bloguri şi alte surse „din internet”, fără a identifica la ce site-uri anume se face trimitere, reporterul Victoria Filip spune că „Lupu a decis să conducă adunarea, după ce a văzut că Urechean, Ghimpu, Chirtoacă şi Filat nu au avut puterea să conducă cu mulţumea până la capăt pe 7 aprilie. Blogerii anunţă că Lupu urmează să înlocuiască liderii liberali pentru a continua ceea ce am început pe 6 aprilie...”.

 

Aceste afirmaţii atribuite „unor bloggeri” inoculează ideea că se pune la cale continuarea violenţelor din 7 aprilie, iar organizator va fi Marian Lupu şi se va merge „până la capăt”. Aceste insinuări se fac pe fundalul video al protestelor anterioare, inclusiv imagini cu protestatari care poartă o pancardă cu craniu şi oase umane desenate pe ea. Pe durata reportajului, de 4 ori sunt reluate secvenţe de la proteste, filmate în zile diferite, în care apar inclusiv Vlad Filat (PDLM) şi Mihai Godea (PLDM), dar în numai două cazuri este indicat că imaginile sunt de arhivă, fără a se menţiona şi data exactă când au folst filmate.

 

Reportajul include declaraţii ale lui Mihai Godea (PLDM), Veaceslav Untilă (AMN), Mihai Ghimpu (PL), Oleg Serebrean şi Oazu Nantoi (PDM), fiecare dintre aceştia declarând că nu cunosc nimic despre o potenţială adunare organizată de Marian Lupu sau acest subiect nu-i interesează în general. Cu toate acestea, reporterul insistă pentru a putea argumenta o idee falsă pe care încearcă s-o prezinte ca pe un fapt împlinit. La finele reportajului este prezentată declaraţia pentru agenţia OMEGA a Vitaliei Pavlicenco (prezentată ca „lider radical de dreapta”) care salută organizarea unei asemenea adunări, fiind din nou reluate imagini cu protestatari.

 

Concluzii: Reportajul este o mostră de jurnalism iresponsabil şi parţial. Reportajul nu are nici o sursă care să confirme informaţia preluată, din spusele reporterului, din internet, precum că M. Lupu ar intenţiona să organizeze vreo adunare populară, iar reporterul nu indică pe ce site-uri anume a fost publicată. Deşi persoanele intervievate dezmint această informaţie sau nu o pot confirma, maniera în care NIT prezintă subiectul induce telespectatorului ideea că partidele ne-comuniste îşi doresc să „ducă până la capăt” protestele şi să răstoarne cu forţa regimul constituţional. NIT speculează cu imagini filmate în zile diferite ale protestului fără a preciza data când au fost înregistrate, iar reporterul include în textul ştirii propriile judecăţi de valoare.

 

Faptul că NIT alocă 4 minute şi 45 de secunde unui material bazat pe un zvon şi face speculaţii cu referire la posibile evoluţii după alegerile din 29 iulie demonstrează că scopul materialului este de a-l discredita pe Marian Lupu, partidul pe care îl conduce, dar şi celelalte partide ne-comuniste, prezentate ca fiind organizatoare ale protestelor soldate cu devastări.

 

 

T