Politic

UE a atins nivelul cel mai de jos prin desemnarea lui Van Rompuy şi a lui Ashton, spun Verzii din PE

Prin numirea unui Herman Van Rompuy "şters" la preşedinţia UE şi a unei Catherine Ashton "nesemnificative" la conducerea diplomaţiei, "Europa a atins nivelul cel mai de jos", a declarat joi liderul Verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, citat de AFP.
NewsIn, 20 noiembrie 2009, 11:18

Prin aceste numiri, "Europa a atins nivelul cel mai de jos", a subliniat el. "Este bine că nu mai avem în faţă decât surprize plăcute. Lucrurile nu pot decât să se îmbunătăţească", a dat asigurări Cohn-Bendit.

"După ce au numit un preşedinte slab al Comisiei Europene, acum au numit un preşedinte al Consiliului şters şi un Înalt Reprezentant nesemnificativ", a spus el.

Din punctul său de vedere, "şefii de stat şi de guvern şi-au continuat politica de slăbire a instituţiilor europene".

Copreşedintele Verzilor, Rebecca Harms, consideră, însă, că numirea lui Ashton este un succes cu care se pot mândri femeile din Parlamentul European.
Publicitate


Mulţi europarlamentari din diverse grupuri au făcut campanie pentru un echilibru mai bun în posturile de prim plan din UE.

În tabăra socialiştilor europeni, preşedintele grupului din PE, Martin Schulz, a salutat numirea laburistei britanice la conducerea Afacerilor Externe ale UE. "În calitate de comisar al comerţului, a căpătat experienţă în negocieri internaţionale foarte complexe", a subliniat el.

La rândul său, liderul grupului conservator din PE, Joseph Daul, şi-a exprimat mulţumirea că, prin numirea lui Van Rompuy la preşedinţia UE, PPE "şi-a consolidat poziţia de prima familie politică din Europa. "Grupul meu aşteaptă din partea lui Catherine Ashton şi a lui Herman Van Rompuy să se arate şi ei puternici, fiecare la nivelul său, în serviciul interesului general european", a conchis liderul conservatorilor. (NewsIn)

T