Economic

Vlad Filat: Semnarea Memorandumului cu FMI a fost singura soluţie de a scoate Moldova din impas

Parametrii bugetari şi macroeconomici înaintea semnării Memorandumului cu FMI arătau că Moldova era în prag de faliment, deficitul bugetar era unul fără precedent, iar economia era monopolizată în totalitate, a declarat marţi, premierul Vlad Filat în cadrul unei conferinţe de presă.
Moldova Azi, 2 februarie 2010, 18:35

El a spus că în situaţia dată, ere nevoie de o decizie rapidă. Premierul a menţionat că negocierile cu FMI nu au fost uşoare, iar dincolo de speculaţiile existente, la baza discuţiilor cu FMI au fost parametrii şi principiile economice de funcţionare în Moldova.

"Toate deciziile adoptate au fost în interesul Republicii Moldova, care vizau perspectiva dezvoltării ţării, a spus Vlad Filat.

Potrivit lui, în afară de ajutorul financiar direct, pe care îl va primi Moldova, semnarea Memorandumului înseamnă o deschidere din partea celorlalţi donatori străini, precum şi un semnal de credibilitate pentru investitori. În context, Filat a menţionat că semnarea acordului Compact cu Corporaţia „Provocările Mileniului" a avut loc datorită semnării Memorandumului cu FMI.

„Este o reuşită a noastră a tuturor şi astăzi putem spune că Moldova are instrumentarul necesar, în baza căruia poate să se dezvolte şi poate să asigure o creştere economică sănătoasă şi durabilă", a mai spus premierul.

Cetăţenii nu vor plăti niciun preţ pentru împrumutul acordat de către Fondul Monetar International

„Cetăţenii Moldovei nu voi plăti preţuri majorate, ci preţuri reale, iar cei cu venituri reduse vor beneficia de compensaţii si ajutoare de la stat, a spus premierul.

"Faptul ca în Republica Moldova încă există speculanţi care majorează preţurile, aceasta nu este o consecinţă a semnării acordului cu FMI. În ceea ce priveşte tarifele, pe parcursul mai multor ani, politica tarifară promovată a dus la distrugerea sistemului energetic, iar cetăţenii au plătit costuri enorme în comparaţie cu diferenţele de tarif de astăzi", a spus Filat.

Potrivit oficialilor, împrumutul luat de la FMI este cel mai ieftin posibil, dobânda fiind zero. În plus, statul va începe să întoarcă banii abia după 5 ani. "Primele plăţi vor începe atunci când economia va reveni la normalitate şi bugetul de stat, fără mari eforturi, va fi în stare să le achite", a spus ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa.

Moscova nu crede lacrimilor, ia FMI nu crede emoţiilor

La rândul său, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a confirmat faptul că negocierile cu FMI au fost dificile. „Cum Moscova nu crede lacrimilor, tot aşa FMI nu crede emoţiilor", a spus Lazăr, menţionând că Fondul are nişte parametri foarte exacţi, dar foarte necesari pentru stabilitatea macroeconomică a ţării.

În opinia lui, nu sunt atât de importante resursele financiare pe care le oferă FMI (deşi şi ele sunt importante pentru asigurarea rezervelor valutare, suportul bugetar direct), ci semnalele pozitive transmise altor instituţii internaţionale, nu doar la nivel instituţional, ci şi pentru investiţiile private. Ministrul a menţionat că acest acord va spori nivelul de credibilitate, de bonitate a Moldovei în calitate de partener economic pe plan internaţional.

Guvernatorul BNM Dorin Draguţanu a spus că odată semnat acest memorandum regulile jocului sunt bătute în cuie. „Toată lumea are o viziune clară de ce mergem într-o anumită direcţie", spus Drăguţanu.

FMI încrezător în actuala guvernare

Şeful Misiunii FMI în Moldova Nikolay Guerguiev a spus că FMI aşteaptă de la Guvernul Moldovei să-şi îndeplinească cu succes Planul de stabilizare şi relansare economică.

În ceea ce priveşte angajamentele asumate în Memorandum, Gueguiev şi-a exprimat încrederea că acestea vor fi îndeplinite. El a spus că nu există riscuri interne pentru îndeplinirea acestora, există riscuri externe ce ţin de capacitatea de relansare economică a partenerilor Moldovei în comerţul exterior.

Şeful Misiunii FMI în Moldova a menţionat că BNM va putea menţine o inflaţie redusă, de o singură cifră şi că va putea face faţă presiunilor externe.

BNM nu va combate foarte dur procesele inflaţioniste, susţine guvernatorul Dorin Drăguţanu

„Este posibil ca pe parcursul anului să înregistreze nişte valori mia mari decât intervalul stabilit, însă BNM nu are de gând să combată foarte dur acest proces temporar pentru a nu afecta potenţialul de creştere economică de lungă durată", a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu.

Referindu-se la procesul inflaţionist din Moldova, Dorin Drăguţanu a spus că în Moldova nu avem o inflaţie clasică, generată de excesul de cerere, ci o inflaţie generată de costuri.

Guvernatorul BNM a spus că la 5 februarie va fi publicat Raportul BNM privind politica monetară, care va conţine prognoze detaliate privind inflaţia. Astfel, potrivit prognozelor BNM, pe parcursul anului 2010, inflaţia va înregistra 5-7%.

La 24 martie la Bruxelles va avea loc şedinţa donatorilor pentru Moldova

Premierul Vlad Filat a spus că în cadrul acestei şedinţe Moldova va cunoaşte care va fi asistenţa pentru următorii ani. Potrivit premierului, deja marţi urmează să fie confirmat transferul în contul Băncii Naţionale a 31 mil. de dolari SUA, iar la 8 februarie, pe contul Ministerului Finanţelor urmează să ajungă cealaltă parte de asistenţă financiară a FMI prevăzută pentru buget.

Conform Memorandumului semnat cu FMI, Moldova va beneficia imediat de 93,2 mil. dolari SUA.

T