Politic

Experţii constată progrese semnificative în implementarea planului de acţiuni cu UE, după schimbarea guvernării

În perioada octombrie-decembrie 2009 au fost realizate progrese semnificative în implementarea Planului de Acţiuni UE-RM, concluzionează experţii în ediţia nr.17 a publicaţiei „Euromonitor", prezentată vineri, într-o conferinţă de presă.
Moldova Azi, 12 februarie 2010, 13:41

Potrivit autorilor publicaţiei, sunt atestate anumite evoluţii pozitive în asigurarea stabilităţii economice, a libertăţii mass-media, sporirea accesului la informaţie. În acelaşi timp, nu există evoluţii cuantificabile, sau regrese legate de soluţionarea problemei transnistrene, sporirea capacităţii administrative, eficienţa justiţiei.Experţii notează că procesul de resuscitare a relaţiilor moldo-comunitare, început în septembrie 2009, după intrarea în funcţie a guvernului Filat şi vizita sa la Bruxelles a continuat într-un ritm accelerat. La capitolul instituţii democratice s-au înregistrat unele tendinţe pozitive. Cu toate acestea, situaţia din domeniul drepturilor omului nu s-a schimbat radical.

„În sfera justiţiei nu sunt realizate reforme conceptuale. Nu se întreprind măsuri pentru depolitizarea administraţiei publice, eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei generează efecte pozitive, dar de un nivel redus", potrivit expertului Corneliu Gurin, unul din autorii Euromonitorului.

În privinţa reglementării transnistrene, noua guvernare încearcă să elimine barierele existente, formate în ultimii opt ani, a menţionat analistul Igor Boţan. „Au loc procese ce sunt numiţi paşi mici într-o direcţie pozitivă, astfel ca la nivel mai inferior să aibă loc un contact care ar servi drept o platformă pentru reluarea negocierilor", a declarat el. Totuşi, a menţionat analistul, „lucrurile sunt prea departe pentru a spune că suntem aproape de reluarea negocierilor".

În domeniul economic, guvernul a activat „ca o echipă de pompieri", a constatat Valeriu Prohniţchi, care a apreciat drept pozitivă capacitatea acestuia de a scoate ţara din situaţia de incapacitate de plată.

Publicaţia „Euromonitor" este realizată de două organizaţii neguvernamentale - ADEPT şi Expert-Grup, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Scopul acesteia este monitorizarea evoluţiei relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE şi realizarea unor analize relevante.

 

 

 

 

T