Social

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor - explicit despre paşapoarte şi procuri

La solicitarea premierului Vlad Filat, MTIC a făcut unele precizări privind preţurile şi termenele de perfectare a paşapoartelor
Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, 12 februarie 2010, 18:43

Depunerea documentelor pentru perfectarea actelor de identitate (buletin de identitate şi paşaport) este efectuată nemijlocit de către titularul documentului a fi eliberat. În cazul în care persoana respectivă se află peste hotare, este nevoie ca reprezentantul lui să fie împuternicit prin procură apostilată. La perfectarea documentelor în regim standard de 30 de zile, preţul paşaportului este de 250 de lei, inclusiv pentru cazurile persoanelor aflate peste hotare.

La ridicarea actului de identitate perfectat, el poate fi eliberat fie nemijlocit titularului, fie unei persoane terţe împuterinicite prin procură. În ultimul caz CRIS REGISTRU nu percepe taxe sau plăţi suplimentare.


Există şi servicii suplimentare de urgentare a perfectării şi eliberării actelor de identitate. În astfel de cazuri sunt percepute taxe suplimentare:

Termen de perfectare    30 zile (standard)    15 zile   10 zile    5 zile   24 ore   8 ore    4 ore
Costul, lei                                             250         450        600      750     1250    1500    1900

Serviciile de urgentare a perfectării şi eliberării actelor de identitate pentru persoanele ce sunt în afara ţării sunt mai scumpe:

Termen de perfectare   30 zile (standard)        5 zile    24 ore
Costul, lei                                            250         2000     2370

În ultimele două luni MTIC realizează un proces de reorganizare şi eficientizare a întreprinderilor subordonate, inclusiv CRIS REGISTRU, cu obiectivul de a le eficientiza, de a le îmbunătăţi calitatea serviciilor şi de a stabili preţuri corecte la serviciile publice oferite populaţiei şi agenţilor economici. Acest proces îşi va avea finalitatea la 1 aprilie 2010.

 

T