Politic

Igor Munteanu: PCRM nu-şi va lua revanşa în acest an

Decizia Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) de a merge împreună spre o reformă constituţională înseamnă pentru Partidul Comuniştilor anularea visului de a-şi lua revanşa în acest an.
Info-Prim Neo, 11 martie 2010, 13:39

Declaraţia îi aparţine analistului politic Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul".

Analistul a declarat pentru Info-Prim Neo că decizia comună a AIE de a modifica Constituţia Republicii Moldova a fost un test de unitate pentru alianţă. Igor Munteanu consideră populiste declaraţiile lansate de PCRM ca reacţie la iniţiativa coaliţiei de guvernământ de a organiza referendum pentru modificarea legii supreme: „Nu este un politician cel în măsură să califice o anumită acţiune drept uzurpare de putere. Aceasta o poate constata doar organismul de jurisdicţie constituţională", a subliniat analistul.

Întrebat ce crede despre intenţia PCRM de iniţiere a unui referendum pentru a acorda vot de neîncredere alianţei de guvernare, Igor Munteanu a spus că, teoretic, fracţiunea are suficiente mandate pentru a o face (decizia de a organiza referendum se ia votul a 1/3 din deputaţi). Dar deputaţii comunişti vor trebui să-şi înregistreze mai întâi propunerea şi să demonstreze, prin semnături, că aceasta este susţinută de o parte a populaţiei. „Din punctul meu de vedere, trimiterea la un posibil contra-referendum, este total retorică şi nu reprezintă o încercare de a dialoga cu actuala guvernare democratică", a declarat Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul" a mai spus că activitatea parlamentului nu va fi periclitată de lipsa la şedinţele în plen a fracţiunii comuniste, intenţie anunţată de opoziţie. Pentru adoptarea legilor organice sau ordinare, AIE are numărul suficient de voturi. „Neprezenţa celor 44 de parlamentari comunişti la şedinţe ar putea să-i pună într-o situaţie dificilă. Există riscul ca PCRM să fie luat la întrebări de alegători", a menţionat Munteanu. Un alt risc pentru fracţiunea PCRM, la care s-a referit analistul, este Regulamentul parlamentului, care prevede că, dacă un anumit deputat nu vine conştient şi sistematic la şedinţe, i se retrage mandatul.

„Întrebarea logică este: îşi poate asuma un asemenea risc PCRM, să piardă mandatele pe care le-a păstrat până în prezent? Cu siguranţă nu", a conchis directorul IDIS.

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T