CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţie privind oficializarea zilei de 7 aprilie drept Zi a Libertăţii

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal propune oficializarea zilei de 7 aprilie drept Zi a Libertăţii în semn de recunoştinţă pentru tinerii care au manifestat paşnic pentru libertate şi democraţie la protestele din Aprilie 2009, precum şi pentru persoanele care au avut de suferit pentru convingerile sale politice anti-comuniste.
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal, 2 aprilie 2010, 15:14

Tineretul Liberal consideră că 7 aprilie 2009 a reprezentat un moment crucial în istoria Republicii Moldova datorită faptului că a condus la multiple schimbări de ordin politic şi social. Tinerii, în acea zi, şi-au revendicat dreptul la libertate, la alegeri libere şi corecte, la libertatea de exprimare, la libertatea întrunirilor şi au manifestat pentru un viitor european, pentru un viitor liber, democratic şi prosper. La un an de la evenimentele de atunci, ziua de 7 aprilie a devenit un simbol al libertăţii, astfel încât pe bună dreptate această zi merită să fie marcată în Republica Moldova drept Zi a Libertăţii.

Totodată, tinerii liberali îşi exprimă regretul privitor la inacţiunile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Comisariatului General de Poliţie din mun. Chişinău în sensul investigării speciale în cazurile persoanelor decedate în timpul evenimentelor ce au urmat după alegeri, precum şi în cazul tuturor acuzaţiilor de viol sau rău tratament în timpul detenţiei, solicitări care se conţin şi în Rezoluţia Parlamentului European, adoptată la 7 mai 2009. La un an de la evenimentele din Aprilie 2009 asistăm însă, la avansări în posturi sau mutări dintr-o funcţie în alta a celor care au participat la aplicarea torturii şi violenţei manifestanţilor.

Reiterăm solicitarea lansată la 26 iunie 2009 către Ministerul Afacerilor Interne de a efectua o anchetă internă în scopul investigării tuturor cazurilor de omucidere, tortură şi abuz sexual, precum şi eliberarea din rândurile Poliţiei şi atragerea la răspundere comform legii a colaboratorilor care au înăbuşit dorinţa de libertate a tinerilor, aplicând acte de violenţă şi tortură.

Tineretul Liberal este de părere că neatragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de aplicarea torturii şi maltratărilor afectează grav democraţia din Republica Moldova, dar mai cu seamă generaţia tânără care pierde astfel încrederea în instituţiile de drept.

Ne exprimăm speranţa că 7 aprilie va fi oficializată drept Zi a Libertăţii, iar prin aceasta vom marca victoria unei generaţii tinere în lupta împotriva unui regim totalitar.

2 aprilie 2010Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T