CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu în legătură cu împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009

În legătură cu împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Preşedinte interimar al Republici Moldova, Mihai Ghimpu, a făcut următoarea declaraţie:
Serviciul de presă al Parlamentului, 7 aprilie 2010, 12:38

 „7 aprilie 2009 a reprezentat punctul culminant al politicii de dezbinare şi de contrapunere care a fost promovată cu insistenţă şi agresivitate de către guvernarea comunistă pe parcursul a opt ani de zile. În acea zi, am descoperit cu toţii că sistemul de conducere la acea dată era putred şi corupt, că separaţia puterilor în stat a existat doar la nivel declarativ, că ordinile şi capriciile conducerii Voronin erau executorii pentru orice instituţie din stat, că mijloacele publice de informare în masă erau aservite puterii, iar cele private - prigonite, că poliţia, serviciile secrete şi alte structuri de forţă erau în totalitate subordonate Partidului Comuniştilor.

Comuniştii au refuzat să dialogheze cu protestatarii, au ignorat revendicările acestora, nu au oferit explicaţii referitoare la acuzaţiile de fraudare a alegerilor ce le-au fost aduse de un număr impunător de cetăţeni şi au refuzat să ofere garanţii privind verificarea corectitudinii votului. În schimb, comuniştii au recurs la acţiuni de provocare şi intimidare, au transformat, la 7 aprilie 2009, protestul paşnic al cetăţenilor Republicii Moldova într-o acţiune violentă.

În calitate de Preşedinte interimar al ţării, dar şi ca simplu cetăţean, îmi exprim profundul regret în legătură cu evenimentele tragice care au avut loc începând cu 7 aprilie 2009.

Condamn cu fermitate actele de vandalizare a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, aplicarea excesivă a forţei de către unii colaboratori ai poliţiei contra participanţilor la proteste, răpirile de persoane, tortura şi detenţia ilegală la care au fost supuşi protestatarii paşnici, dar şi cetăţenii care nici nu au participat la proteste.

În numele statului, cer iertare victimelor evenimentelor tragice declanşate pe 7 aprilie 2009 - tineri şi poliţişti, precum şi rudelor acestora, - pentru suferinţele pe care le-au suportat în urma politicii criminale promovate de fosta guvernare comunistă.

Totodată, aduc sincere mulţumiri acelor colaboratori ai poliţie care au servit cu cinste şi demnitate cauza dreptăţii în acele momente de cumpănă şi care au reuşit să-şi menţină verticalitatea şi devotamentul necondiţionat faţă de lege.
Azi, după un an de la tragicele evenimente, suntem mai liberi, mai curajoşi şi mai încrezători în ziua de mâine, având, totodată, certitudinea că adevărul va triumfa. În acelaşi timp, am constatat că mai avem mult de muncit până la distrugerea verticalei puterii creată de către comunişti şi până la schimbarea mentalităţii celor îndoctrinaţi.

În calitatea mea de Preşedinte interimar, vreau să vă asigur că îmi voi exercita pe deplin atribuţiile cu care am fost învestit şi voi milita până la capăt pentru elucidarea evenimentelor de acum un an şi pentru pedepsirea celor vinovaţi".

 

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T