CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia ONG de media privind condamnarea lui Ernest Vardanean

ONG de media sunt îngrijorate în privinţa condamnării lui Vardanean la Tiraspol.
CJI, 20 decembrie 2010, 09:44

Organizaţiile neguvernamentale de media semnalează cu profundă îngrijorare degradarea libertăţii presei, condiţiilor de siguranţă pentru profesia de jurnalist şi a drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria, în legătură cu condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean de instanţa din Tiraspol. La 16 decembrie curtea supremă de justiţie din autoproclamata republică nistreană l-a condamnat pe Vardanean la 15 ani închisoare fără confiscarea averii, cu executarea pedepsii într-un penitenciar cu regim sever, în baza art. 271 cod penal „trădare de patrie". Autorităţile transnistrene au declarat că pedeapsa nu a fost dată pentru activitatea jurnalistică a lui Vardanean, ci pentru colaborarea lui cu serviciile secrete moldoveneşti. Vardanean a fost arestat la 7 aprilie 2010 şi a fost judecat în secret de instanţele transnistrene.

ONG-urile semnatare condamnă condiţiile în care a fost deţinut şi judecat Vardanean. În timpul detenţiei i-a fost interzisă comunicarea cu familia, a fost exercitată presiune pentru ca jurnalistul să se autodenunţe. Vardanean a fost judecat în secret, iar avocaţilor „Promo-Lex" nu li s-a permis participarea la şedinţele de judecată. Declarăm că cel puţin în aceste condiţii procesul de condamnare a jurnalistului nu a respectat garanţiile unui proces echitabil consacrate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Considerăm că autorităţile din Republica Moldova sunt obligate să continue negocierile pentru eliberarea lui Vardanean şi să susţină familia acestuia. Chemăm autorităţile să informeze societatea civilă despre progresul făcut în această privinţă.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Presei Electronice

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T