CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia ONG de media în legătura cu restricţionarea accesului presei la unele evenimente publice

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu unele cazuri de limitare a accesului jurnaliştilor la evenimente de interes public care s-au produs în ultimul timp.
ONG, 1 februarie 2011, 11:50

În pofida tendinţelor pozitive înregistrate în anul 2010 vizând libertatea presei în R. Moldova, aceste cazuri de încălcare a drepturilor jurnaliştilor demonstrează, mai degrabă, un angajament declarat decât unul realmente asumat al clasei politice de a respecta şi promova valorile europene.

Astfel, la 29 ianuarie paza preşedintelui interimar şi spicherului Marian Lupu a interzis accesul jurnalistului Oleg Brega în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău, unde a avut loc un spectacol cu prilejul celebrării Zilei profesionale a procurorilor. Tot la această dată, presa nu au fost admisă la şedinţa Consiliul Naţional al Partidului Democrat din Moldova (PDM) care a avut loc într-un hotel din Chişinău. Iar la 31 ianuarie, jurnaliştilor de la Adevărul Moldova, „Jurnal TV" şi ŞtireaZilei.md le-a fost interzis accesul la un briefing susţinut de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, în sediul Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare. Ulterior, V. Plahotniuc a acceptat să răspundă la întrebările acestor jurnalişti.

ONG-urile semnatare condamnă practicile accesului preferenţial al jurnaliştilor la evenimentele de interes public, ca fiind antidemocratice şi inadmisibile, şi solicită Parlamentului R. Moldova, partidelor politice, politicienilor şi funcţionarilor publici să adopte un comportament european în relaţiile cu presa.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info"
Comitetul pentru Libertatea PreseiComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T