CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2010 – 3 mai 2011)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, la iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent, a fost elaborat şi publicat Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2010 – 3 mai 2011.
Moldova Azi, 3 mai 2011, 11:44
Descarcă anexa
Document Word, 82K

Documentul a fost semnat de organizaţiile non-guvernamentale din domeniul mass-media, care activează în R. Moldova.

Memoriul dat publicităţii astăzi, 3 mai, scoate în evidenţă faptul că situaţia presei din R. Moldova s-a ameliorat în ultimul an.

Totuşi, documentul remarcă şi deficienţele care împiedică ţara să intre în grupul ţărilor cu presă cu adevărat liberă.

Memoriul atrage atenţia asupra unei serii de reforme realizate în ultimul an de noile guvernări. Astfel, din anul 2010, jurnaliştii au dreptul prin lege să critice persoanele publice, să publice informaţii exagerate care pot şoca sau ofensa, să nu-şi divulge sursele de informaţie, să profeseze liber de orice ingerinţe. Cu toate acestea, autorii Memoriului constată că, în condiţiile în care Codul penal nu conţine sancţiuni pentru cenzură, persistă în continuare pericolul ca jurnaliştii să fie cenzuraţi.

Memoriul conţine recomandări pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei, adresate factorilor de decizie, printre care: pedepsirea vinovaţilor în cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor, de intimidare şi hărţuire a presei, de violare a dreptului la exprimare, de îngrădire a accesului la informaţia de interes public; perfecţionarea cadrului legal şi asigurarea funcţionării legilor în vigoare; precum şi abţinerea de la exercitarea influenţei şi presiunilor asupra CCA.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T