CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia ONG de media în legătură cu acţionarea în judecată a unor media

Organizaţiile neguvernamentale de media dezaprobă faptul atragerii mass-media în conflictele şi litigiile de orice natură dintre instituţiile statale şi private, atunci când natura conflictelor impune presei să comunice informaţii despre acestea publicului. Or, sarcina majoră a presei într-o societate democratică este de a comunica idei şi opinii cu privire la chestiuni de interes public.
Centrul pentru Jurnalism Independent, 23 mai 2011, 17:24

În acest context, amintim despre faptul acţionării în justiţie a două instituţii media, „Unimedia" şi „Timpul de dimineaţă", de către ministrul Transporturilor şi a Infrastructurii Drumurilor (MTID) Anatol Şalaru, în calitate de copârâţi, alături de compania aeriana privată „Moldavian Airlines". Anterior, între compania privată şi ministrul Şalaru a avut loc un schimb de replici comunicate public în legătură cu presupusul „monopol" deţinut de către compania de stat „AirMoldova" pe piaţa aeriană din republică. Într-un comunicat de presă difuzat la 14 aprilie 2011, directorul „Moldavian Airlines" a acuzat MTID şi compania „Air Moldova" de protejarea unor scheme frauduloase. Ministrul Şalaru a acţionat cele două publicaţii în judecată pentru difuzarea integrală a comunicatului de presă, în cadrul unui reportaj în care a fost reflectată şi poziţia MTID.

Organizaţiile de media semnatare condamnă acţiunea ministrului Şalaru şi o consideră inacceptabilă într-o societate democratică, în care presa are dreptul şi obligaţia de a informa despre subiectele de interes public, cu respectarea principiilor deontologice. Considerăm oportun să amintim că activitatea oricui deţine o funcţie publică, inclusiv de ministru MTID, poate şi trebuie să fie supusă verificării şi criticii din partea mass-media, pentru a contribui la asigurarea exercitării transparente şi responsabile a atribuţiilor publice.

Recomandăm persoanelor publice să manifeste toleranţă faţă de critica difuzată în presă, în special în timpul campaniei electorale.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independent
Asociaţia Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigaţii Jurnalistice

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T