- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Declaraţia ministrului Apărării Vitalie Marinuţa
În primul rând, consider că opinia publică este dezinformată că guvernul Republicii Moldova trimite trupe în Afganistan. În informaţia care a fost făcută publică anterior am declarat că vom pregăti un contingent care va fi gata să participe în operaţiuni de menţinere a păcii. Moldova doreşte să contribuie alături de alte ţări la securitatea regională şi internaţională în măsura posibilităţilor existente. Reiterez că odată ce avem intenţiile de a deveni parte integrală a comunităţii europene, trebuie să susţinem eforturile internaţionale în toate domeniile, inclusiv în domeniul securităţii.
În al doilea rând, decizia privind detaşarea trupelor în operaţiuni internaţionale nu este prerogativa ministerului apărării şi nici a guvernului. Participarea la operaţiuni internaţionale este luată la nivel politic, de parlamentul republicii Moldova. Numai legislativul ţării, este în drept să decidă reieșind din interesele statului când, unde şi în ce măsură vom participa în misiuni internaţionale.
În al treilea rând, este foarte adevărat că speculaţiile care s-au făcut cu referire la Afganistan sunt asociate cu perioada sovietică când scopul acţiunilor militare nu era susţinut de comunitatea internaţională şi servea doar interesele unui stat totalitar, iar tinerii implicaţi in aceste acţiuni militare erau trimişi involuntar.
Este important ca părinţii tinerilor încorporaţi în serviciul militar în termen în armata naţională să cunoască că feciorii lor nu vor fi trimişi în nici o operaţiune militara. În armată feciorii lor învaţă arta militară şi se dezvoltă fizic şi psihologic timp de un an de zile, iar după aceasta se întorc la casa părintească.
Vă asigur că în cazul în care se va ajunge la o decizie politică în acest sens, vor fi detaşaţi în operaţiuni de menţinere a păcii numai militari care îndeplinesc serviciul militar pe bază de contract, adică profesionişti care îşi asumă riscul în virtutea meseriei pe care o au. Subliniez că, în operaţiunile de menţinere a păcii vor fi detaşaţi numai militari profesionişti care au pregătirea necesară şi îşi exprima benevol dorinţa de a merge în teatre de operaţii. În afară de aceasta, vreau să menţionez că în cazul în care militarii noştri vor fi detaşaţi în misiuni internaţionale ei nu vor lua parte în acţiuni de luptă.
Totodată, republica Moldova deja are o practică bună de participare în misiuni de menţinere a păcii şi umanitare. despre contextul şi circumstanţele participării noastre la operaţia de stabilizare şi reconstrucţie a Irakului, s-au spus şi s-au scris multe. Doresc să subliniez acum că R. Moldova şi-a luat angajamentul de a participa la acea operaţiune în virtutea convingerii că suntem nu numai beneficiar, ci şi furnizor de securitate. Până în prezent R. Moldova a participat cu şase contingente la operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului, preponderent genişti militari care au dezamorsat circa 400 mii de obiecte explozive şi au oferit un mediu de securitate mai bun pentru populaţia Irakului. Efortul ţării noastre a fost apreciat înalt de comunitatea internaţională, iar militarii noştri s-au întors din fiecare misiune vii şi nevătămaţi pentru că sunt pregătiţi să-şi îndeplinească meseria profesionist.
Repet, informaţia difuzată de unele media de informare cu referinţă la detaşarea trupelor armatei naţionale în Afganistan este nefondată, iar speculaţiile care se fac pe marginea acestui subiect nu fac decât să bulverseze opinia publică naţională şi internaţională.
Vă mulţumesc!
