CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu vizita preşedintelui României, d-lui Traian Băsescu în Republica Moldova

Vizita curentă a preşedintelui României, d-lui Traian Băsescu, în Republica Moldova este o dovadă de normalizare a relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre.
PDM, 26 ianuarie 2010, 16:52

Tensiunea, acuzaţii și insulte reciproce caracteristice pentru perioada recentă a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova n-au adus avantaje populației ambelor state. Perioadele de deteriorarea relaţiilor erau resimţite de către cetăţenii Republicii Moldova şi României: coada de la consulat pentru a primi vize, probleme la frontieră, oportunităţi economice rătate. Ca rezultat, Moldova, şi România s-au remarcat în calitate de state aflate în conflict în arena internaţională.

Evoluţiile în domeniul relaţiilor bilaterale din ultimele luni - eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii României, care a fost introdus în primavara anului trecut, semnarea şi ratificarea Convenţiei Europene privind asistenţa micului trafic la frontieră, decizia de a scoate sîrma ghimpată de-a lungul frontierei moldo-române - un început bun pentru inițierea și edificarea relaţiilor de prietenie și constructive, reciproc avantajoase între ţările noastre întru binele și prosperitatea populației noastre.

Această vizită este o mare oportunitate nu numai pentru inițierea discuțiilor ce țin de problemele acumulate și identificarea modalităţi de cooperare pentru viitor, ci și un impuls pentru a negocia proiecte comune şi programe - în primul rînd cu privire la parteneriatul european, un stimul pentru a afla mai multe despre țara noastra, oameni ei, despre aspiraţiile şi speranţele acestora. Acest lucru, în opinia noastră, este foarte important și ne va ajuta să evităm repetarea greşelilor din trecut.

Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă sincera speranţă că vizita oficială a șefului statului român va semnifica desfășurarea unei etape pragmatice în relaţiile dintre ţările noastre. În cadrul dialogului de la Chişinău, PDM va pleda pentru finisarea cât mai rezultativă și rapidă a negocierilor şi semnarea Tratatului de bază şi Tratatul privind frontiera, adaptate la realităţile actuale. Acest lucru va facilita, fără îndoială, tranziţia relaţiilor noastre la un nivel mai înalt, va stimula crearea condiţiilor în care excesele de agravare a relaţiilor dintre Moldova și România vor devini imposibil.

PDM pledează pentru stabilirea relațiilor reciproc avantajoase - de prietenie, bună vecinătate, parteneriat dintre Republica Moldova şi România, pentru cooperarea activă şi asistenţa reciprocă în domeniul modernizării europene a țărilor noastre, noi vom depune toate eforturile pentru a atinge aceste obiective.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T