CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CJI lansează Raportul anual privind situaţia presei în Republica Moldova în anul 2009

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cel de-al cincilea raport anual privind situaţia presei în Moldova. Raportul din 2009 cuprinde cinci capitole care reflectă situaţia în domeniile audiovizualului, presei scrise şi on-line, dar cuprinde, pentru prima dată, şi o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană.
CJI, 27 ianuarie 2010, 11:21

Primul capitol, „Evoluţii şi tendinţe în presa moldovenească în anul 2009", trece în revistă cele mai importante evenimente politice din ţară, analizează comportamentul mass-media în campaniile electorale şi face o radiografie a situaţiei presei din punctul de vedere al concurenţei de piaţă.

Capitolul doi este dedicat audiovizualului public şi analizează modul în care au funcţionat Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Companiile publice „Teleradio-Moldova" şi „Teleradio-Găgăuzia", dar şi S.A. „Teleradio Bălţi", finanţată din bugetul de stat. Nu este trecut cu vederea nici comportamentul radiodifuzorilor publici şi al autorităţii de reglementare în audiovizual în timpul celor două campanii electorale din 2009.

Cazurile de încălcare a drepturilor jurnaliştilor, dar şi procesele judiciare intentate acestora, sunt tratate în capitolul trei, „Libertatea de exprimare şi defăimarea în anul 2009", care reflectă situaţia presei din perspectiva respectării dreptului la libertatea de exprimare şi informare a jurnaliştilor.

Pentru prima dată Raportul anual privind situaţia presei reflectă şi starea de lucruri din regiunea transnistreană. Capitolul patru, „Libertatea presei în Transnistria", expune cronologic evenimentele locale şi comportamentul mass-media din Transnistria, precum şi atitudinea acestora vizavi de evenimentele de la Chişinău.

Concluzia generală a raportului, cuprinsă în capitolul cinci, este că situaţia presei s-a înrăutăţit considerabil în prima jumătate a anului 2009, când au avut loc multiple încălcări grave ale drepturilor jurnaliştilor. Totuşi, în ultimele luni ale anului, piaţa media a intrat într-un proces de democratizare în care ia naştere o concurenţă sănătoasă între instituţiile media.

Raportul, produs cu suportul financiar al „Civil Rights Defenders", Suedia, este disponibil în limbile română, engleză şi rusă pe www.ijc.md.

Vedeţi ataşat raportul în limba română.

Pentru detalii: tel. 213652, 227539, Doina Costin, coordonator Departamentul „Politici şi legislaţie media", CJI

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T