CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Declaraţia reprezentanţilor a 25 de organizaţii teritoriale ale PSD şi membri ai Consiliului Naţional al PSD

Un grup de membri ai PSD au părăsit formaţiunea.
PSD, 4 februarie 2010, 16:04

Evaluând rolul şi locul social-democraţiei în conjunctura politică internă actuală din Republica Moldova, dar şi luând în consideraţie puterea social-democraţiei la nivel internaţional, NOI, preşedinţi ai organizaţiilor teritoriale şi membri ai Consiliului Naţional al Partidul Social-Democrat, constatăm cu regret că în Republica Moldova social-democraţia este percepută de unele personaje politice ca un brand, care poate fi folosit după bunul plac în interese private, făcând abstracţie de esenţa şi principiile social-democraţiei ca doctrină politică orientată spre satisfacerea necesităţilor sociale ale populaţiei.

Ţinând cont de faptul, că activând în cadrul Partidului Social-Democrat am depus eforturi considerabile în speranţa promovării unor valori sociale veritabile şi coagulării unei forţe politice social-democrate puternice şi reprezentative, la moment, suntem forţaţi de împrejurări şi acţiuni promovate de preocupările strict personale ale actualul lider al partidului Dumitru Braghiş, să ne disociem de ceea ce înseamnă business politic pe seama valorilor social-democrate şi să părăsim Partidul Social-Democrat.

Fiind afiliaţi programatic ideii promovării şi impunerii social-democraţiei la nivel de valoare doctrinară de prim plan în Republica Moldova, am insistat în interiorul partidului asupra iniţierii procedurilor de unificare a forţelor social-democrate, astfel, având ca scop final consolidarea unui partid doctrinar puternic pe eşicherul de centru-stânga. Reconfigurarea polului centru-stânga, pornind de la marginalizarea elementelor de extremă şi catalizarea simpatiei populaţiei către o forţă politică democratică capabilă să promoveze valori social-democrate, este o necesitate care are menirea în primul rând de a evita polarizarea excesivă şi răfuielile permanente ale dreptei şi stângii în politica moldovenească.

Încercările repetate de a convinge colegii noştri de partid şi, personal, pe preşedintele Partidul Social-Democrat, Dumitru Braghiş privind necesitatea unificării forţelor social-democrate au fost negflijate, iar în unele cazuri s-a recurs la etichetări şi încercări de răfuială cu adepţii ideii de unificare a Partidului Social Democrat şi Partidul Democrat din Moldova condus de domnul Marian Lupu, ca o primă etapă de coagulare a forţelor social-democrate. Mai mult, sub presiunea preşedintelui Dumitru Braghiş, Consiliul Naţional al Partidul Social-Democrat a adoptat decizia de sistare totală a negocierilor cu Partidul Democrat.

În aceste condiţii, în urma consultărilor cu membrii Partidului Social Democrat din teritorii şi luând în consideraţie faptul că în prezent Partidul Democrat condus de Marian Lupu reprezintă unica opţiune democratică reală capabilă să coaguleze segmentul de centru-stânga în jurul valorilor social-democrate, în cadrul şedinţelor Consiliilor teritoriale ale PSD în 25 de organizaţii teritoriale, care includ în rîndurile sale peste 20 de primari, 260 de consilieri raionali şi locali şi aproximativ 11 mii de membri de partid, prin votul majorităţii au aprobat deciziile de părăsire a Partidului Social Democrat şi aderare la Partidul Democrat condus de domnul Marian Lupu.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Teodor, 6 februarie 2010, 00:02
Procesul care este descris în acastă declaraţie merită de a fi susţnut !!!
În politică învinge acela care e mai aproape de popor şi dispune de o gîndire eruropiană!!!
Socot că în viitorul apropiet M.Lupu va avea si măi mari succese
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T