CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor - explicit despre paşapoarte şi procuri

La solicitarea premierului Vlad Filat, MTIC a făcut unele precizări privind preţurile şi termenele de perfectare a paşapoartelor
Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, 12 februarie 2010, 18:43

Depunerea documentelor pentru perfectarea actelor de identitate (buletin de identitate şi paşaport) este efectuată nemijlocit de către titularul documentului a fi eliberat. În cazul în care persoana respectivă se află peste hotare, este nevoie ca reprezentantul lui să fie împuternicit prin procură apostilată. La perfectarea documentelor în regim standard de 30 de zile, preţul paşaportului este de 250 de lei, inclusiv pentru cazurile persoanelor aflate peste hotare.

La ridicarea actului de identitate perfectat, el poate fi eliberat fie nemijlocit titularului, fie unei persoane terţe împuterinicite prin procură. În ultimul caz CRIS REGISTRU nu percepe taxe sau plăţi suplimentare.


Există şi servicii suplimentare de urgentare a perfectării şi eliberării actelor de identitate. În astfel de cazuri sunt percepute taxe suplimentare:

Termen de perfectare    30 zile (standard)    15 zile   10 zile    5 zile   24 ore   8 ore    4 ore
Costul, lei                                             250         450        600      750     1250    1500    1900

Serviciile de urgentare a perfectării şi eliberării actelor de identitate pentru persoanele ce sunt în afara ţării sunt mai scumpe:

Termen de perfectare   30 zile (standard)        5 zile    24 ore
Costul, lei                                            250         2000     2370

În ultimele două luni MTIC realizează un proces de reorganizare şi eficientizare a întreprinderilor subordonate, inclusiv CRIS REGISTRU, cu obiectivul de a le eficientiza, de a le îmbunătăţi calitatea serviciilor şi de a stabili preţuri corecte la serviciile publice oferite populaţiei şi agenţilor economici. Acest proces îşi va avea finalitatea la 1 aprilie 2010.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
trecatorul, 12 februarie 2010, 20:46
Să nu bată capul Ministerul (??!!). În decembrie 2009 am perfrctat paşaportul pentru fiica mea, care locuieşte într-o ţară din Europa Occidentală. La rugămintea de a perfecta paşaportul în 30 de zile, mi s-a spus "sau în 5 zile, sau - deloc"! Am ajuns cu sunetele de telefon până la un funcţionar destul de înalt, care răspunde la numele Patraşcu... Am fost nevoit sa accept varianta "5 zile". Aceasta şi înseamnă, domnule Minister, "taxe sau plăţi suplimentare".
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T