CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Instituţia defăimării - instrument pentru restricţionarea presei libere

Instituţia defăimării deseori este folosită drept instrument pentru restricţionarea presei libere, constată autorii studiului Libertatea de exprimare şi defăimarea: prevederi legale şi practici reale.
Info-Prim Neo, 25 martie 2010, 15:31

Studiul este un efort comun al Asociaţiei Presei Independente (API) şi a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), şi este finanţat de Fundaţia Soros-Moldova, transmite Info-Prim Neo.

„Studiul acoperă marja de probleme care există în societatea moldovenească în raport cu presa", spune Doina Costin, jurist la CJI, unul din autorii lucrării. „De fapt, am încercat să arătăm cum apare presa în instanţele de judecată atunci când este chemată de reclamanţi. Totodată, vrem să arătăm problemele din cauza cărora deseori suntem condamnaţi la CEDO", a menţionat Doina Costin joi, 25 martie, la o conferinţă. În acelaşi timp, se face o analiză a legislaţiei moldoveneşti, cum respectă aceasta standardele europene.

Ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, prezent la conferinţă, a menţionat că libertatea de exprimare şi independenţa justiţiei sunt două elemente principale ale unei societăţi democratice şi a unei guvernări democratice. „8 ani de guvernare comunistă a fost o perioadă negră pentru presa din Republica Moldova. Presa care nu susţinea guvernarea a fost hărţuită", a declarat ministrul justiţiei.

Preşedintele interimar al Asociaţiei Presei Independente, Ion Bunduchi, se refere în studiu la comportamentul presei în aprilie 2009 . „Atunci s-a demonstrat că mulţi au avut lecţia neînvăţată, dar, totodată, unii jurnalişti au şi învăţat o lecţie. Cu părere de rău, mass-media publică a picat examenul şi studiul în cauză ne poate ajuta să susţinem cu brio toate încercările la care sunt expuşi jurnaliştii", a declarat Ion Bunduchi.

Autorii studiului remarcă faptul că într-un proces de defăimare „se ciocnesc" două drepturi fundamentale ale omului: dreptul constituţional la apărarea onoarei şi demnităţii şi dreptul constituţional la libertatea cuvântului şi a mass-media. Ei concluzionează că „jurnalistul responsabil este răspunsul la toate provocările şi tertipurile juridice, inclusiv cele legate de defăimare".

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T