CăutareSr
17 septembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

R. Moldova instituie amenzi usturătoare pentru aplicarea cenzurii şi împiedicarea activităţii jurnaliştilor

Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea persoanei pentru critică, va fi sancţionată cu o amendă în mărime de la 150 la 500 de unităţi convenţionale şi suspendarea din funcţie pe un termen de până la două luni
MONITOR MEDIA, 26 martie 2010, 10:01

Prevederi în acest sens sînt incluse într-un proiect de lege cu privire la completarea Codului penal al R. Moldova , aprobat, vineri, de Parlament . Autorii actului legislativ sînt deputaţii Corina Fusu (PL), Ion Hadârcă (PL) şi Mihai Godea (PLDM).

Potrivit proiectului, în cazul în care împiedicarea activităţii presei sau intimidarea persoanei pentru critică se va face prin folosirea situaţiei de serviciu, vor fi aplicate amenzi în valoare de la 300 la 500 de unităţi convenţionale, cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o activitate pe un termen de la unu la patru ani.

Proiectul de lege mai prevede pedepsirea actelor de cenzură în mass-media publică. Astfel, pentru denaturarea nejustificată a materialului jurnalistic sau interdicţia nejustificată de a răspândi unele informaţii, impusă de conducerea mass-media publice, se va aplica o amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la doi la cinci ani.

Autorii proiectului de lege, citaţi de Moldpres, susţin că noile prevederi urmează să sancţioneze actele de cenzură în mass-media publică, dar şi imixtiunile în activitatea editorială a presei din partea funcţionarilor publici. Proiectul îşi propune excluderea intimidării reprezentanţilor mass-media şi, pe de altă parte, crearea unor condiţii benefice jurnaliştilor pentru relatarea subiectelor de interes public.

© AGENŢIA „MONITOR MEDIA"

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Teodor, 26 martie 2010, 11:11
Excluderea intimidării reprezentanţilor mass-media şi crearea unor condiţii benefice jurnaliştilor pentru relatarea subiectelor de interes public reprezintă o măsuă care se înscrie cu principiile de dezvoltare la o societate democrată şi un stat de drept.
Bravo autorilor!!!

Ar trebui, neaparat, de pregătit şi un act legislativ/normativ prin care de sancţionat persoanele fizice şi juridice, care conştient şi fără a dispune de oarecare probe şi argumente, duc poporul în eroare cu scopul de a distrăma societatea şi aţîţa o ură sociaă.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T