CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vlad Filat şi Emil Boc au înmânat primele permise de mic trafic la frontieră

Primii 15 cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au primit permisele de mic trafic la frontieră şi vor putea intra cu acestea în România fără viză.
Info-Prim Neo, 31 martie 2010, 14:36
Foto: www.agerpres.ro
Foto: www.agerpres.ro

Permisele au fost înmânate de către prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi omologul său din România, Emil Boc, aflat în vizită la Chişinău pentru prima oară.

Ceremonia de înmânare a permiselor a avut loc la sediul Consulatului general al României la Chişinău din strada Gr. Ureche. Ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurcă, a spus că până în prezent au fost depuse peste o mie de cereri pentru a obţine permise de mic trafic.

Premierul român a declarat că semnarea Acordului privind micul trafic dintre România şi Republica Moldova este un prim pas în fortificarea drumului european al Republicii Moldova , care va continua cu alte proiecte comune. El a adăugat că Bucureştiul va susţine guvernul de la Chişinău în dialogul cu instituţiile europene privind liberalizarea regimului de vize, care va începe pe 15 iunie la Luxemburg. „România este un susţinător necondiţionat al mersului european al Republicii Moldova", a subliniat Emil Boc.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a spus că cel mai important lucru este revenirea la normalitate a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. „Republica Moldova este o ţară europeană cu cetăţeni care au dreptul la valori europene. Vom fi în continuare foarte insistenţi în acţiuni, iar pentru aceasta avem nevoie de prieteni. România este un exemplu bun în acest sens, care ne ajută să ne mişcăm înainte", a remarcat Vlad Filat.

Acordul privind micul trafic la frontieră a intrat în vigoare la 31 martie. De acest acord pot beneficia circa 1,2 milioane de cetăţeni moldoveni care pot obţine permise de mic trafic gratuit cu pentru o perioadă de 2 ani cu posibilitatea prelungirii acestuia de până la 5 ani. În România cu aceste permise pot călători cetăţenii care locuiesc la o distanţă de 30-50 km de forntieră română. Totodată, pe teritoriul statului vecin titularii de permise nu pot depăşi distanţa de 50 km de la frontieră.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T