CăutareSr
26 mai 2018
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova în doliu la 13 aprilie

Guvernul Republicii Moldova a adoptat luni, 12 aprilie, o decizie prin care a declarat ziua de marţi, 13 aprilie, zi de doliu în memoria victimelor tragicului accident aviatic, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, precum şi alţi oficiali ai Republicii Polone.
Moldova Azi, 12 aprilie 2010, 13:00
 

Potrivit deciziei Guvernului, la 13 aprlie 2010 în toate localităţile, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat. La ora 10.00, în semn de profundă compasiune şi solidaritate cu familiile victimelor şi întregul popor polonez, va fi păstrat un moment de reculegere.

Guvernul a recomandat autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive cu caracter de masă, instituţiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei de 13 aprilie 2010 la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor în această zi.

Funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski, decedat în catastrofa aviatică de sâmbătă, 10 aprilie, de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, şi repatriat duminică, vor avea loc sâmbătă, 17 aprilie, potrivit ediţiei on-line de luni a cotidianului Gazeta Wyborcza.

"Guvernul prevede ceremonii de funeralii naţionale sâmbătă", scrie Gazeta Wyborcza, care mai notează că, potrivit ministrului de externe polonez de externe, Radoslaw Sikorski, "preşedintele rus Dmitri Medvedev doreşte să participe la funeraliile omologului său polonez".

În Federaţia Rusă ziua de doliu a fost anunţată luni, 12 aprilie.

Potrivit presei poloneze, sicriul preşedintelui polonez Lech Kaczynski va fi expus publicului la Palatul Prezidenţial din Varşovia marţi, 13 aprilie.

La funeraliile preşedintelui polonez ar putea participa şi o delegaţie a Republicii Moldova. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Andrei Popov a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV că în zilele apropiate va fi luată o decizie în acest sens.

În catastrofa avionului Tu-154M, survenită sâmbătă dimineaţa lângă orăşelul Peciorsk, regiunea Smolensk (vestul Rusiei), şi-au pierdut viaţa 96 de persoane. Delegaţia oficială poloneză, din care făcea parte preşedintele Kaczynski şi alţi importanţi lideri politici şi militari ai ţării, urma să participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde în urmă cu 70 de ani au fost executaţi peste 22.000 de ofiţeri polonezi de poliţia sovietică.

Cauzele tragediei aviatice nu sunt încă foarte clare. Din primele informaţii reiese că ar fi fost vorba de o eroare umană pe fondul ceţii puternice, iar avionul ar fi lovit un copac la aterizare.

Accidentului avionului care îl transporta pe Lech Kaczynski nu a fost provocat de probleme tehnice, i-a transmis premierului rus, Vladimir Putin, şeful Comitetului de anchetă al Parchetului general, Aleksandr Bastrikin, relatează RIA Novosti, în pagina electronică. "Am decriptat una dintre cutiile negre (...) O examinare detaliată va fi efectuată la Moscova, dar repet că, potrivit înregistrărilor de care dispunem, avionul nu a avut nicio problemă tehnică", a declarat Bastrikin.

"Pilotul a decis să aterizeze deşi fusese informat despre condiţiile meteorologice nefavorabile", a subliniat el.

Potrivit presei, avionul prezidenţial a fost fabricat în 1990 şi a fost folosit timp de aproape 20 de ani.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T