CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Coalitia-2009 recomanda organelor de forta sa nu se implice in campanшa electorala

Coalitia pentru alegeri libere si corecte - 2009 recomanda Ministerului afacerilor interne, Procuraturii generale, centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei si politiei sa nu comita actiuni cu conotatie politica, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la 5 aprilie, 2009.
INFOTAG, 28 ianuarie 2009, 15:49

Chisinau, 28 ianuarie ( INFOTAG ). La conferinta de presa de miercuri de la INFOTAG, Paul Strutzescu, presedintele ligii pentru apararea drepturilor omului a spus ca in perioada 23 decembrie, 2008 - 27 ianuarie, 2009 au fost inregistrate mai multe cazuri cind organele de forta au intimidat sau brutalizat protestatarii, lideri politici, membrii de partid.

"Noi recomandam tuturor structurilor responsabile sa curme practicile ilegale de impiedicare a exercitarii drepturilor omului in Moldova si sa nu admita comportamentul compromitator al angajatilor din organele de forta. De asemenea, ar fi bine ca MAI sa se abtina de la declaratii pe marginea cauzelor penale sau contraventionale pe durata campaniei electorale. De asemenea, unii lideri politici sustin ca telefonul lor este ascultat, postele electronice verificate. Mizam ca acestea, practic, daca exista, vor fi stopate", a precizat Strutzescu.

In opinia sa, in perioada de monitorizare, perioada preelectorala nu au fost prea activa.

"In vacanta de iarna, cind executivul se confrunta cu criza gazelor, mai activi au fost doar ONG-urile, Comisia electorala centrala si unele partide politice. De altfel s-a observat tendinta partidelor de a gasi solutii pentru a participa in comun la alegerile parlamentare, apreciind la legea cu privire la partide este restrictiva si are un impact negativ. Anume aceasta lege permite instaurarea dictaturii Ministerului Justitiei, in ceea ce tine administrarea partidelor si care poate anihila activitatea oricarui partide", spune Strutzescu.

El a precizat ca membrii Coalitiei-2009 recomanda MJ sa asigure aplicarea adecvata si uniforma a legii.

"Autoritatile centrale au un comportament discriminatoriu fata de unele formatiuni politice, refuzind sa le arendeze sali pentru conferinte. Desi perioada preelectorala este marcata de mai multe nereguli, mizam ca actorii implicati se vor patrunde de responsabilitate si campania electorala va fi una corecta", a mai spus expertul.

Membrii Coalitiei-2009 mai cred ca data de 5 aprilie pentru alegerile parlamentare este o data buna, chiar daca Presedintele tarii va fi ales abia peste 2 luni dupa aceasta zi.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T