CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Tiraspolul insistă asupra creşterii contingentului rus în zona de securitate

Transnistria insistă asupra creşterii contingentului rus în Zona de Securitate de pe Nistru, deoarece dialogul cu Moldova "rămâne unul imprevizibil şi există pericolul de apariţie a conflictelor".
INFOTAG, 18 mai 2010, 13:44

O declaraţie în acest sens a făcut copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, la seminarul "Operaţiunile pentru menţinerea păcii", organizat de Misiunea OSCE în Moldova.

După cum informează INFOTAG cu referire la postul de televiziune din regiune, la seminar au participat reprezentanţii misiunii pacificatoare pe Nistru şi experţi internaţionali din Finlanda, Irlanda, Suedia în vederea stabilirii unei colaborări şi schimb de experienţă în domeniul pregătirii pacificatorilor.

Şeful Misiunii OSCE în RM, Philip Remler, a spus că "există un program amplu de conferinţe, seminare pentru ca părţile să facă schimb de opinii şi cu ajutorul experţilor să acumuleze mai multe cunoştinţe despre operaţiunea pacificatoare".

Potrivit lui, "orice conflict are diferite aspecte, diferite cerinţe faţă de operaţiunea pacificatoare, dar faptul că în Transnistria nu au fost acţiuni de luptă din 1992 vorbeşte despre succesul operaţiunii pacificatoare desfăşurate aici".

Reprezentantul Transnistriei a menţionat că regiunea "a reliefat o serie de momente problematice: lipsa circulaţiei transportului feroviar, blocada economică, fapt ce vorbeşte nu despre măsurile de încredere, ci despre opoziţia părţilor. Toate aceste probleme trebuie soluţionate în cadrul Misiunii OSCE şi ţărilor-garante".

El a spus că forţele şi mijloacele trebuie să suficiente pentru a localiza orice situaţie de conflict, astfel fiind necesară creşterea contingentului militar rus în operaţiunea pacificatoare.

INFOTAG precizează. Contingentul forţelor pacificatoare în Zona de Securitate numără 1374 de militari, dintre care 453 de reprezentanţi ai Republicii Moldova, 431 sunt militari ruşi şi 490 din regiunea transnistreană. Partea ucraineană în CUC este reprezentată de 10 observatori militari. Potrivit Acordului cu privire la principiile de soluţionare paşnică a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, sarcina principală a contingentului este restabilirea păcii şi menţinerea ordinii publice în zona conflictului armat moldo-transnistrean, precum şi crearea premiselor pentru soluţionarea situaţiilor de conflict pe cale paşnică.

Moldova consideră că actualul mecanism pacificator din militari trebuie înlocuit cu misiunea internaţională a observatorilor civili, deoarece situaţia în zona de securitate s-a normalizat demult şi prezenţa forţelor şi a tehnicii armate nu contribuie la reglementarea definitivă. Transnistria, dimpotrivă, pledează pentru menţinerea şi chiar creşterea numărului de militari ruşi în regiune.

© 2010 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T