CăutareSr
7 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Leanca merge la Moscova să discute problema transnistreană

MAE rus atenţionează Chişinăul despre necesitatea respectării declaraţiei semnate de Voronin şi Smirnov în martie 2009.
Moldova Azi, 26 mai 2010, 15:46

Ministerul rus de externe anunţă pentru joi, 27 mai, o vizită de lucru a ministrului moldovean de Externe, Iurie Leancă, ocazie cu care vorbeşte despre "rădăcinile istorice solide ale relaţiilor moldo-ruse", "menţinerea rolului tradiţional al limbii ruse în Republica Moldova", despre respectarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova şi aminteşte Chişinăului despre "necesitatea de a ţine cont de declaraţia semnată de Voronin şi Smirnov la Moscova în martie 2009".

MAE rus a publicat pe site-ul său un interviu acordat de reprezentantul oficial al externelor ruse, Alexandr Nesterenko, agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti cu ocazia vizitei lui Leancă la Moscova.

"În spiritul parteneriatului strategic prevăzut de Tratatul de prietenie şi cooperare semnat în 2001, Moscova este gata să susţină poporul moldovenesc în edificarea unui stat suveran, democratic, de drept şi să-i respecte statutul de neutralitate consfinţit în Constituţie", declară Nesterenko în interviu.

Solicitat să dea o apreciere dialogului politic moldo-rus, Nesterenko a spus că relaţiile bilaterale „au rădăcini istorice strânse", fiind semnate peste 180 de documente bilaterale. „După venirea la putere, Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a declarat intenţia de a edifica un parteneriat avansat cu Rusia. Partea rusă, la rândul său, şi-a reconfirmat ataşamentul către cursul care şi-a demonstrat deja eficienţa spre o cooperare pragmatică pe toate direcţiile", mai spune Nesterenko.

Oficialul rus a menţionat că în discuţiile pe care le va avea Iurie Leancă joi la Moscova o atenţie aparte va fi acordată „cooperării în domeniul politicii externe" dintre două ţări. Urmează să fie semnat Planul de consultări interministeriale pentru anul 2010 şi continuate consultările pe marginea creşterii eficienţei cooperării în cadrul Comunităţii Statelor Independente. „Va avea loc un schimb de opinii privind dezvoltarea cooperării în plan european şi regional în planul securităţii. Partea rusă este gata să aprofundeze relaţiile umanitare, în domeniul informaţional şi în învăţământ, fiind interesată de menţinerea în Republica Moldova a poziţiilor tradiţionale ale limbii şi culturii ruse", a declarat Nesterenko.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean oficialul rus a spus că Moscova pune accent pe încurajarea măsurilor de încredere dintre părţile în conflict.

„Partea rusă, în calitate de garant şi mediator în procesul de reglementare, cheamă Chişinăul şi Tiraspolul să se conducă de principiile fixate în Declaraţia comună a liderilor părţilor în conflict (Vladimir Voronin şi Igor Smirnov - n.r.), semnată la Moscova la 18 martie în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev.

Ataşamentul pentru înţelegerile obţinute anterior în procesul de negocieri, identificarea unei soluţii politice şi elaborării unui statut special garantat pentru Transnistria în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova au fost clar subliniate în declaraţia preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei din 17 mai 2010.

Moscova este convinsă că aceste abordări vor crea o bază pentru o coordonare solidă a eforturilor comunităţii internaţionale pe direcţia reglementării, sunt capabile să contribuie la deblocarea procesului de negocieri şi identificarea compromisurilor şi premiselor pentru o reglementare viabilă", se mai spune în interviul acordat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Alexandr Nesterenko, agenţiei ruse RIA „Novosti".

Amintim că, la 18 martie 2009, la Moscova a avut loc o întâlnire trilaterală dintre preşedintele us Dmitri Medvedev, preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov. În finalul întâlnirii a fost semnată o declaraţie comună pe marginea reglementării transnistrene, declaraţie care a constituit o încununare a eforturilor Moscovei de mai bine de un an de a obţine argumente pentru a demonstra Occidentului capacitatea sa de mediator în soluţionarea pe cale politică a unor conflicte îngheţate şi de a-şi impune superioritatea în faţa partenerilor occidentali - UE şi SUA - în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Declaraţia vorbeşte, printre altele, şi despre transformarea actualei misiuni de pacificare în una sub mandat OSCE, lucru care însă ar urma să se întâmple abia după reglementarea conflictului transnistrean, adică într-o perspectivă incertă.

În declaraţia privind Transnistria, semnată la 17 mai 2010, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel ucrainean Victor Iuşcenko, pledează pentru soluţionarea conflictului printr-un dialog egal dintre Republica Moldova şi Transnistria, cu respectarea neutralităţii Republicii Moldova şi acordarea Transnistriei unui statul special garantat.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T