CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

28 iunie - Ziua ocupaţiei sovietice

Mihai Ghimpu decretează ziua de 28 iunie 1940 zi a ocupaţiei sovietice şi cere retragerea urgentă a trupelor ruse.
Moldova Azi, 24 iunie 2010, 13:59
Mihai Ghimpu: Ziua de 28 iunie 1940 se declară Zi a ocupaţiei sovietice

Potrivit decretului prezentat joi, 24 iunie, în cadrul unui briefing, ziua de 28 iunie urmează a fi comemorată anual. În această zi, în toate localităţile ţării, drapelele vor fi coborâte în bernă, vor fi organizate depuneri de flori, iar la ora 10.00 va fi păstrat un moment de reculegere. Autorităţile publice vor fi obligate să renunţe la acţiunile distractive în masă, iar în instituţiile de învăţământ şi taberele de odihnă va fi organizată o oră a memoriei.

Ghimpu recomandă primăriei Chişinău să instaleze, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa guvernului, un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist. Până la 28 iunie curent primăria urmează să instaleze o piatră comemorativă

În acelaşi decret, Ghimpu cere Federaţiei Ruse, în calitate de succesor de drept al URSS, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ghimpu a mai anunţat că luni, la 28 iunie, în cadrul unei şedinţe speciale a Parlamentului, va prezenta un mesaj în baza raportului Comisiei de studiere şi apreciere a regimului comunist, care a fost făcut public la 31 mai şi va prezenta un proiect de hotărâre în acest sens. Ghimpu nu a dezvăluit conţinutul acestei decizii.

El a spus că decretul prezentat nu a fost consultat cu ceilalţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare. Ghimpu a precizat că a semnat decretul în calitate de preşedinte interimar al ţării şi de Comandant Suprem al Forţelor Armate ale Republicii Moldova.

La 28 iunie 1940 guvernul Regatului României a cedat Uniunii Sovietice Basarabia şi nordul Bucovinei ca urmare a ultimatumului URSS, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe aceste teritorii

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T