CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

La 28 iunie Găgăuzia serbează "Ziua eliberării de sub ocupaţia fasciştilor români"

Poporul Găgăuziei nu poate şi nu va fi de acord niciodată cu noua tentativă a unor personalităţi neadecvate de a rescrie istoria. Astfel a comentat mişcarea "Edinaia Gagauzia" decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Ziua ocupaţiei sovietice.
INFOTAG, 28 iunie 2010, 15:09

În declaraţia celei mai mari mişcări din autonomie, citată de INFOTAG, se menţionează că "pe 28 iunie 1940 teritoriul Republicii Moldova a fost eliberat de regimul fascist al lui Antonescu, care planifica să distrugă poporul găgăuz".

Mişcarea a îndemnat forţele politice din Moldova "să înceteze manipularea istoriei ţării pentru dividende politice şi să-şi concentreze atenţia şi eforturile pentru soluţionarea problemelor sociale şi economice urgente, pentru asigurarea unor pieţe de desfacere stabile a produselor autohtone".

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, la fel consideră că 28 iunie este ziua eliberării Moldovei de fasciştii români şi este convins că decretul lui Ghimpu "mai devreme sau mai târziu va fi anulat".

"Acţiunile prevăzute de decret în "Ziua ocupaţiei sovietice", inclusiv coborârea drapelelor de stat, nu vor avea loc pe teritoriul Găgăuziei. Drapelul găgăuz poate fi coborât doar la indicaţia başcanului. Eu nu voi da o asemenea indicaţie", a subliniat şeful autonomiei.


© 2010 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
drACro, 28 iunie 2010, 15:30
"pe 28 iunie 1940 teritoriul Republicii Moldova a fost eliberat de regimul fascist al lui Antonescu, care planifica să distrugă poporul găgăuz". Dece se supără găgăuzii când sunt luaţi drept etalon al prostiei? Avem aici cel mai grăitor exemplu. Băi Găgăuză! Antonescu a venit la putere după 1 septembrie 1940, după abdicarea şi fuga regelui Carol al II-lea, iar fascismul a fost aspru combătut atât de Carol al II-lea, prin reprimarea Gărzii de Fier, cât şi de Antonescu, prin înăbuşirea Rebeliunii Legionare. Acordul cu Germania a intervenit numai după ocuparea Basarabiei de către ruşi şi a funcţionat până la dezastrul din vara lui 1944.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T