- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
Partidele politice vor putea cheltui pentru campania electorala cel mult 12 mln lei
2009-02-06/17:20/ Chisinau (IPN) „Plafonul a fost majorat comparativ cu cel pentru alegerile locale din 2007, atat pentru partide, cat si pentru candidati electorali, cu un singur scop - sa nu fie ascunse cheltuielile de catre partide", a declarat in cadrul sedintei, presedintele CEC, Eugen Stirbu.
Stirbu a spus ca suma de 12 mln este una rezonabila, avand in vedere ca la alegerile parlamentare precedente, din 2005, concurentii electorali au cheltuit in total 17 mln lei. El a precizat ca partidele au solicitat ca plafonul sa nu fie mai mic de 10 mln lei.
Propunerea membrului CEC, Victor Gafton, ca plafonul sa fie majorat pana la 16-17 mln lei nu a fost acceptata. Gafton si-a motivat propunerea cu majorarea preturilor si cu faptul ca nu este vorba de bani publici. Pe de alta parte, Valentin Vizant, membru CEC, a spus ca plafonul este considerabil mai mare fata de cel de la alegerile parlamentare din 2001, cand a constituit 1 mln lei si cele din 2005, cand a fost de 2,5 mln lei. „Stabilirea plafonului are scopul sa creeze conditii egale pentru concurentii electorali, dar nu sa-i favorizeze pe cei ce-si permit cheltuieli mai mari", a spus Vizant.
Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a mentionat ca in ultimele trei campanii electorale nici un partid nu a atins plafonul, iar marea majoritate dintre ele nici nu s-a apropiat de jumatate. „La alegerile locale din 2007 plafonul a fost de 7,5 mln lei; partidele care au cheltuit 4 mln au fost campioane", a spus el.
In cadrul aceleiasi sedinte, CEC a stabilit cuantumul creditului pentru concurentii electorali in suma de 32 mii lei pentru partidele politice si de 5 mii lei pentru candidatii independenti. Potrivit lui Eugen Stirbu, cifrele au fost coordonate cu Ministerul Finantelor, fiind vorba de bani din bugetul de stat. La stabilirea sumelor a fost luata in calcul inflatia si posibilitatile bugetare.
Stirbu a remarcat ca nici un partid politic nu s-a folosit de aceasta posibilitate nici la alegerile din 2001, nici la cele din 2005 si 2007. La alegerile locale din 2007, creditul a fost solicitat de catre doi candidati independenti, care au restituit ulterior sumele.
CEC a mai constituit circumscriptiile electorale de nivelul doi in unitatile administrativ-teritoriale ale R. Moldova si a stabilit numarul persoanelor de incredere ale concurentilor electorali.
