CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Pareri diferite despre situatia in care seful statului, concurent electoral, nu va degreva din functie

Analistul politic Igor Munteanu si deputatul Partidului Comunistilor (PCRM) Vladimir Turcan au pareri diferite despre situatia in care presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, primul pe lista electorala a PCRM, isi va indeplini responsabilitatile de sef al statului si pe perioada campaniei electorale, in conditiile in care Codul electoral nu impune expres acestuia sa degreveze din functie, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 6 februarie 2009, 17:24

2009-02-06/00:45/ Chisinau (IPN) „In momentul in care seful statului participa in campanie electorala, el va promova ideologia partidului pe care il reprezinta, iar acest lucru contravine Codului electoral, care spune ca nicio ideologie nu poate fi instituita ca ideologie oficiala a statului si ca democratia se exercita in conditiile pluralismului politic", - a spus Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul".

Potrivit lui Munteanu, „exercitarea atributiilor de sef al statului in campania electorala vine in contradictie cu Codul electoral, care prevede ca toti candidatii cu functii administrative trebuie sa-si suspende atributiile prezente pentru a putea fi admisi de catre CEC in campania electorala". „In caz contrar, situatia ar provoca o lezare a drepturilor fundamentale ale omului, pentru ca in Constitutie se mentioneaza ca nimeni nu este mai presus de lege", - a mentionat analistul.

Igor Munteanu spune ca „deputatii sau avocatii parlamentari ar putea sesiza Curtea Constitutionala in aceasta problema, iar CEC ar putea sa solicite in regim de urgenta o clarificare a constitutionalitatii sau neconstitutionalitatii exercitarii de catre un candidat electoral a unor functii administrative". „In cazul in care nici unul dintre aceste lucruri nu se va intampla, va avea de pierdut toata lumea, pentru ca anumite partide se vor simti discriminate", a mai spus analistul.

Munteanu este de parere ca „orice sef al statului care se afla in asemenea situatie de incompatibilitate ar trebui sa realizeze ca acest lucru contravine statului de drept si ar trebui sa gaseasca o solutie temporara, pentru ca sa permita alegerilor sa fie libere si democrate".

Pe de alta parte, deputatul din partea PCRM Vladimir Turcan, presedintele Comisiei parlamentare pentru numiri si imunitati, sustine ca „experienta sefului statului va arata ca dumnealui stie sa detaseze o situatie de alta". Acesta a declarat pentru Info-Prim Neo ca este sigur ca „actiunile sefului statului vor fi in concordanta cu etica electorala si vor corespunde prevederilor Codului electoral".

„Atunci cand o sa aiba intalniri cu alegatorii, el o sa vorbeasca despre situatia din tara. Nu este nimic iesit din comun in aceasta situatie. Nu vad ca ar putea aparea mari probleme. Totul depinde de situatia care va fi la moment", - a spus Turcan. De asemenea, acesta a declarat ca „si seful statului are dreptul sa se expuna". „El trebuie sa spuna oamenilor ca partidul politic care conduce tara in prezent va continua lucrurile bune incepute pana acum, daca va avea aceasta posibilitate", - a mai spus acesta.

Vladimir Turcan „nu vede necesitatea ca presedintele Vladimir Voronin sa degreveze din functie, deoarece se va crea o situatie nedorita", - spune acesta. „Dumnealui trebuie sa-si exercite functiile pana la urma si nu poate lasa treburile statului in mana altcuiva, din moment ce acestea i-au fost incredintate odata cu investirea in functie", a conchis Vladimir Turcan.

Serviciul de presa al Presedintiei a declarat ca deocamdata nu face nici un comentariu pe marginea acestui subiect si ca atunci cand va fi luata decizia de a anunta despre acest lucru, se va comunica.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
trecatorul, 6 februarie 2009, 19:12
"Atunci cand o sa aiba intalniri cu alegatorii, el o sa vorbeasca despre situatia din tara."- a spus Turcan.

Fireste, despre succesele mari ale coalitiei comunist-ppcediste, despre indicatorii, care ii depasesc pe cei din anul... 1913. Altfel cum???
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T