CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ambasadorul rus la Chişinău: Situaţia din Moldova aminteşte nihilismul juridic

Rusia este interesată în depăşirea crizei din Moldova pe cale civilizată, europeană, a spus vineri Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valerii Kuzmin, în cadrul masei rotunde "Rezultatele anului politic", desfăşurată de Fundaţia "Priznanie".
INFOTAG, 12 iulie 2010, 12:19

După cum transmite INFOTAG, el a menţionat că Rusia doreşte ca vecinul şi partenerul său tradiţional, ţara şi poporul care au locuit într-un singur stat aproape două secole, să fie fericit şi să nu se confrunte cu probleme.

"Situaţia din Moldova aminteşte nihilismul juridic. Sunt adoptate hotărâri care contravin legislaţiei republicii şi bat alarma. Chiar dacă hotărârile se iau în cazuri aparte, se creează impresia că astfel de hotărâri pot fi adoptate şi în alte chestiuni de importanţă vitală pentru Moldova", a spus diplomatul.

Uneori el "are impresia că Moldova încă nu s-a determinat cine ia decizii politice în cadrul guvernului".

"Acest lucru complică iniţierea unui dialog pragmatic între Moldova şi Rusia, dar nu face ca acest scop să fie imposibil de realizat. Mizăm pe faptul că vom avea de-a face cu un partener predictibil, constructiv, cu care am vrea să cooperăm", a menţionat diplomatul.

Potrivit ambasadorului rus, ultimele evenimente din Moldova pun sub semnul întrebării soarta statalităţii moldoveneşti.

"Unele declaraţii şi hotărâri politice pun sub un mare semn de întrebare cum propune clasa politică să soluţioneze aceste probleme. Hotărârile luate la nivel înalt arată că autorii lor sunt prea puţin interesaţi în consolidarea statalităţii moldoveneşti şi în dezvoltarea stabilă a acesteia", a spus Kuzmin, menționând că a venit la masa rotundă cu scopul de "a asculta politicieni şi analişti politici, deoarece în timpul apropiat va pleca la Moscova la întrevederea ambasadorilor şi reprezentanţilor Rusiei peste hotare, la care va participa şi preşedintele Dmitri Medvedev".

"Pentru mine este important să am o imagine despre partea politică activă a societăţii moldoveneşti", a spus el.

Diplomatul a menţionat că Rusia va reacţiona adecvat la situaţia legată de inundaţii.

"Federaţia Rusă va lua măsurile corespunzătoare pentru acordarea ajutorului pentru sinistraţi", a încheiat el.

Directorul Fundaţiei ruse "Priznanie", Elena Miskova, a menţionat că sezonul politic se încheie cu o criză de amploare în relaţiile moldo-ruse, deşi "anterior părea că Alianţa de guvernare va reuşi să construiască nişte relaţii clame, pragmatice, sigure şi de lungă durată cu Rusia".

"Nu este clară situaţia cu desfăşurarea referendumului, cum va fi desfăşurat acesta, cum vor fi aprobate rezultatele lui. La toate aceste întrebări nu există poziţie comună, iar acest lucru ne îngrijorează, căci de aceasta depinde dezvoltarea, viitorul Moldovei şi perspectiva relaţiilor moldo-ruse", a spus el.

© 2010 INFOTAG all rights reservedComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T