CăutareSr
26 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Dirk Schuebel: Decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice este o chestiune de politică internă

Decretul semnat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului comunist este o chestiune de politică internă.
Info-Prim Neo, 12 iulie 2010, 14:11

Despre aceasta a declarat Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova în cadrul unei conferinţe de presă de la sfârşitul săptămânii trecute. El a spus că nu poate comenta acest document în calitate de diplomat şi reprezentant ai Unuinii Europene.

Oficialul european a făcut declaraţii în acest sens fiind solicitat de Info-Prim Neo să se pronunţe pe marginea unor declaraţii din aceeaşi zi ale Ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, la tema decretului. Diplomatul rus a afirmat că şi partenerii occidentali ai Republicii Moldova au formulat pretenţii în legătură cu „decretul Ghimpu". Potrivit diplomatului rus, deocamdată, pretenţiile poartă caracter confidenţial, dar crede că în scurt timp acestea vor fi făcute publice. Valerii Kuzmin şi-a expus poziţia în cadrul unei mese rotunde la care ex-preşedintele Vladimir Voronin, liderului opoziţiei parlamentare a Partidului comuniştilor (PCRM), s-a arătat nemulţumit de lipsa de reacţie a europenilor şi americanilor în legătură cu „decretul Ghimpu".

„Vreau să spun că noi respectăm principiile diplomaţiei şi rolul meu ca diplomat este să nu intervin în afacerile interne ale Republicii Moldova. În acest sens, oricare politician din ţară poate să vină cu propunerea oricărui decret pe care i-ar plăcea să-l formuleze. Eu unul aş lăsa pe seama experţilor să se pronunţe asupra acestui decret, în special privind oportunitatea adoptării acestuia şi, desigur, acest lucru este la discreţia politicienilor moldoveni. Am citit că ceilalţi membri ai Alianţei nu au fost consultaţi pe marginea semnării acestui decret şi, desigur, pe viitor, trebuie să fie făcut acest lucru în Alianţă. Dar cum am menţionat anterior, acest lucru este o afacere ce ţine de politica internă a ţării în care noi nu avem dreptul să intervenim", a declarat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Rugat să precizeze dacă declaraţiile făcute deja de către reprezentanţii unei ţări din afara Uniunii Europene, în principal, sub formă de aprecieri critice dure ale prevederilor decretului, pot fi tratate ca ingerinţe în politica internă a Republicii Moldova, Dirk Schuebel şi-a reiterat poziţia: „Eu personal cred că aceasta este o afacere ce ţine de politica internă în care noi nu avem dreptul să intervenim, iar ceea ce fac sau spun alţii, eu nu am dreptul să comentez".

Întrebat ce crede despre relaţiile moldo-ruse în contextul evenimentelor de ultimă oră, legate inclusiv de stoparea livrărilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene, a declarat că personal apreciază foarte mult vinul moldovenesc, deşi nu se consideră expert în domeniu.

„Eu unul nu sunt expert în vinuri, de aceia nu pot să spun dacă anume calitatea vinului a fost factorul care a contribuit la apariţia acestei interziceri sau au fost şi alţi factori. Deci, aceasta rămâne o întrebare la care trebuie să răspundă autorităţile ruse. Sper ca problema va fi soluţionată curând pentru că ştiu că Rusia este o piaţă de desfacere, dacă nu chiar cea mai importantă pentru vinul moldovenesc. Ştiu că Republica Moldova ar dori să exporte mai mult vin şi în UE, dar cred că cunoaşteţi că avem un plafon pentru cantitatea de vin exportat, dat fiind că avem foarte mulţi producători proprii de vinuri în cadrul UE. Însă aceste cote sporesc şi sper că vor creşte, astfel dând posibilitate acestui vin bun să fie mai cunoscut pe piaţa UE", a spus Dirk Schuebel.

Ambasadorul european crede că procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu va avea de suferit în contextul accentelor noi în relaţiile moldo-ruse.

„Eu nu cred că aceste relaţii sunt mai complicate acum, am auzit mai multe declaraţii din ambele părţi că aceste relaţii sunt pozitive în general. În ce priveşte formatul de negocieri 5+2, am auzit că recent la Viena a avut loc o rundă de negocieri foarte de succes, neformal. Acest fapt îmi dă speranţa că în scurt timp ar putea avea loc şi o întrunire oficială a acestui format 5+2. Aşa că dacă le punem toate împreună, credem că sunt mai multe părţi pozitive decât negative în acest context de rezolvare a diferendului transnistrean", a declarat pentru Info-Prim Neo Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T