CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Prin Nemţeni... cu barca

În satul Nemţeni, Hânceşti, una din cele mai afectate localităţi în urma inundaţiilor, cel mai utilizat mijloc de transport este barca.
Moldova Azi, 13 iulie 2010, 17:28
 

Doar aşa localnicii mai pot ajunge la casele lor, pe jumătate intrate în apă şi să-şi mai salveze din puţinele bunuri rămase intacte.

Pe „mal", lângă centrul satului, câţiva bărbaţi încarcă sacii cu porumb, care au scăpat ca prin minune de puhoaie. „Am avut noroc că i-am lăsat în pod. Dacă îi puneam în şoproane, cum fac alţi gospodari ar fi mucezit", explică proprietarul.

Apa are o adâncime de peste un metru, pe alocuri doi metri, în zona inundată. În total, au fost inundate circa 220 de case. Zeci de case s-au prăbuşit, sau sunt pe cale să se dărâme în urma inundaţiilor. În locurile unde în urmă cu o săptămână erau străzi, acum curge doar apă, care, uneori este mai naltă decât gardurile.

"Nu ne-a rămas nimic. Nu avem nici măcar o lingură, sau o furculiţă", spune o femeie.

Mai bine ne lua apa şi pe noi ...

„Casa s-a răsturnat din prima zi, am putut salva doar nişte păsări. Mai bine ne lua apa şi pe noi. La ce să mai trăieşti, fără acoperiş, fără haine? M-au îmbrăcat vecinii", spune o pensionară, adăugând că l-a salvat cu greu, din calea apelor, pe tatăl său, veteran de război.

Oamenii dau vina şi pe autorităţi, pentru că nu au prevăzut această situaţie. „Nu se uită nimeni la noi. Îşi aduc aminte doar în timpul alegerilor", spune o altă femeie.

O altă nenorocire este că oamenii nu se vor mai putea întoarce la casele lor, după ce guvernul a decis reampalsarea caselor inundate. „Este vorba de 220 de case la Nemţeni şi peste 500 de case din Cotul Morii", susţine ministrul de stat Victor Bodiu. El menţionează că localnicii de la Cotul Morii, nu doresc să fie strămutaţi la Leuşeni, dar solicită să li se dea locuri de casă la Oneşti.

Primarul de la Cotul Morii, Mihail Nerzâncu menţionează că la Leuşeni "nici aşezarea nu-i bună, şi apă este mai puţină". „Mai bine să avem mai puţin pământ, dar locaţia să fie mai bună", explică primarul.

În anul 2008 în Moldova au intrat doar o viitură, pe când acum- şapte

În localităţile Nemţeni, Cotul Morii şi Sărăteni au fost inundate în total circa 500 de case. Peste 2.200 de persoane au fost evacuate.

Potrivit Serviciului Protecţie Civile şi Situaţiilor Excepţionale, atâta timp cât cea de-a şaptea viitură se mai află pe teritoriul Republicii Moldova, persistă riscul inundaţiilor în zona centrală şi în sudul ţării.

Nivelul apei Prutului scade în nord şi se menţine ridicat în raioanele Glodeni şi Ungheni. Continuă lucrările de consolidare a barajelor în satele Goteşti (Cantemir), Câşliţa-Prut, Văleni, Brânza, Giurgiuleşti, Slobozia-Mare (Cahul).

Amintim că în anul 2008 doar două viituri au intrat din Ucraina în Republica Moldova, iar Dunărea avea capacitatea deplină să primească debitul mare de apă. În anul curent, 7 viituri au intrat consecutiv, iar Dunărea nu mai are capacitate de a primi apa Prutului.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T