CăutareSr
27 mai 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mihai Ghimpu: Decretul meu este constituţional!

Curtea Constituţională nu a adus niciun argument valabil că decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice este neconstituţional.
Moldova Azi, 26 iulie 2010, 14:01

Declaraţia aparţine preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, care îşi menţine poziţia că decizia Curţii a fost influenţată politic.

Mihai Ghimpu a declarat pentru PRO TV că judecătorii de la CC nu au adus argumente juridice. "Decretul meu este constituţional. Decizia lor este politică", a declarat Ghimpu.

"Voi vedea ce voi face mai departe cu această hotărâre. Oricum toată lumea cunoaşte că pe 28 iunie a fost zi de ocupaţie", a mai adăugat Mihai Ghimpu.

Curtea Constituţională nu a comentat, deocamdată, declaraţia lui Ghimpu.

Decizia Curţii este irevocabila şi nu poate fi atacată în niciun fel.

Amintim că vineri, 23 iulie, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia motivată a Curţii Constituţionale, prin care decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 drept "zi a ocupaţiei sovietice" este recunoscut neconstituţional.

CC a decis că prin semnarea acestui decret preşedintele interimar a încălcat şapte articole din Constituţie. În special, CC menţionează că şeful statului "şi-a depăşit limitele competenţelor" şi "a ignorat principiul constituţional al separării puterii în stat".

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Ionel, 26 iulie 2010, 22:50
Leon, esti prost sau te faci? Ce a fost sute si mii de ani in urma, a fost si era datoria altora sa decreteze ca stramosii nostri au fost ocupati. Iar acum 70 ani sa intimplat ceva, ca si astazi suferim din urma acelei ocupatii, Moldova este bucatita si avem armata a acelui imperiu pe teritoriul tarii noastre (armata a Imperiului Otoman si a Romei Antice nu avem). Acest Decret este necesar ca aerul pe care il respiram. Si daca la tine asta este o prostie, atunci tu nu esti patriot al acestei tari! Iar ceea ce tine de acele procente, nu-i adevarat, pe M.Ghimpu il sustin mult mai multi, 3-5 % - acestea sunt procentele de creer care ti-au mai ramas in cap.
leon, 26 iulie 2010, 18:02
"Oricum toată lumea cunoaşte că pe 28 iunie a fost zi de ocupaţie", a mai adăugat Mihai Ghimpu.
Nu vorbi din partea intregii lumi d-le Ghimpu, te susţin in aceste prostii doar 3-5 procente de români din Moldova, şi atît.
D-le Ghimpu, de ce nu decretaţi ziua ocupaţiei de către Roma Antica a Daciei şi trimiterea în sclavie a mii de daci şi geţi, doar sunt strămoşii noştri. De ce nu decretaţi ziua ocupaţiei de Poarta Otomană a principatelor române şi a Moldovei? Sau a Transilvaniei de catre imperiul Austro-Ungar? De ce vă accentuaţi numai pe o idee fixă?
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T