CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Soares, îngrijorat că politicieni de opoziţie din Moldova sunt hărţuiţi de justiţie

Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) Joao Soares este îngrijorat că politicieni de opoziţie din Moldova sunt hărţuiţi de organele de drept în perioada electorală.
Info-Prim Neo, 12 februarie 2009, 17:32

2009-02-12/23:36/ Chisinau (IPN)  „Noi vom investiga îndeaproape aceste plângeri şi, dacă se vor dovedi a fi corecte, aceasta va discredita serios alegerile din 5 aprilie", a spus Joao Soares la o conferinţă de presă în Chişinău. Joi, 12 februarie, o delegaţie a AP OSCE, condusă de preşedintele Joao Soares, şi-a încheiat vizita de trei zile în Moldova, prilejuită de demararea campaniei electorale.

În ultimul timp Procuratura Generală i-a interogat în repetate rânduri pe lideri ai Alianţei Moldova Noastră, ai Partidului Liberal Democrat, ai Partidului Liberal suspectându-i de diferite nereguli, negate de politicienii din opoziţie.

Zeci de parlamentari din ţările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vor veni în R. Moldova pentru a monitoriza corectitudinea alegerilor. „Vom urmări atent campania electorală. Sper că acest scrutin va fi nu doar liber, dar şi corect", a spus Soares. El a specificat că aceasta presupune „acces echitabil la mass-media, posibilităţi egale de a face agitaţie electorală şi aplicarea justiţiei în mod echitabil pentru toţi candidaţii".

Joao Soares a spus că a aflat despre hărţuirea unor politicieni de opoziţie de la întâlnirile pe care le-a avut reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, ai partidelor extra-parlamentare şi societăţii civile.

Solicitat de reporterul Info-Prim Neo despre atitudinea pe care o vor aborda observatorii OSCE faţă de eventualitatea utilizării resurselor administrative de către PCRM, de vreme ce jumătate din numărul de miniştri candidează, preşedintele AP OSCE a spus că aceasta se întâmplă în toate ţările. „Dar preocuparea noastră de bază este să observăm dacă partidul de guvernământ va profita de poziţiile de conducere în admin istraţiile centrală şi locale pentru a obţine rezultate mai bune în alegeri. Avem deja informaţii în acest sens, dar aşteptăm opinia echipei noastre care va veni luna viitoare", a spus Joao Soares.

OSCE şi Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului al OSCE monitorizează desfăşurarea alegerilor în R. Moldova din 1993 şi a avut remarci pozitive despre toate scrutinele, „cu unele recomandări", a spus secretarul general al Adunării Parlamentare, Oliver Spencer.

2009-02-12/23:36/ Smirnov ii promite lui Soares sa nu impiedice moldovenii sa voteze

Chisinau (IPN) Presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE (AP OSCE), Joao Soares, declara ca a obtinut de la autoritatile transnistrene promisiunea sa nu impiedice cetatenii moldoveni din stanga Nistrului sa voteze. „Asa ni-au promis, nu vorbesc din numele lor, dar asa ne-au spus", a declarat Soares la o conferinta de presa in Chisinau, joi, 12 februarie.

Joao Soares a mai spus ca a simtit la Tiraspol „diferente de tonalitati din partea diferitor personalitati", dar a refuzat sa dea detalii. Presedintele a condus o delegatie de parlamentari OSCE timp de trei zile in Moldova, efectuand si o vizita la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat emis de OSCE cu aceasta ocazie, la intalnirile cu autoritatile de la Chisinau si Tiraspol, deputatii AP OSCE au discutat despre solutionarea chestiunii ce tine de statutul Transnistriei, incurajand cooperarea in actiuni de consolidarea a increderii intre cele doua parti. „Iminenta unui razboi ca cel din Caucaz este departe", a spus Soares, care a salutat eforturile misiunii OSCE in Moldova in sustinerea cooperarii dintre grupurile de experti ai partilor.

La ultimele alegeri generale locale din R. Moldova, militienii transnistreni au perturbat desfasurarea alegerilor in satul Corjova de pe malul stang al Nistrului, dar care se afla sub jurisdictia Chisinaului. Autoritatile de la Tiraspol nu au acceptat niciodata deschiderea sectiilor de votare in teritoriul controlat de ele, dar cetatenii moldoveni din regiune au votat in localitati de pe malul drept al raului la alegerile locale care au avut loc dupa ostilitatile din 1992.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
sergiu88, 12 februarie 2009, 20:00
In sfirsit a vazut europa ce se face la noi si cum isi bat jok comunistii de noi,cu fata de ingeras si restul de drac.Oameni buni,sa iesim toti la alegeri si sa votam AMN,caci ei sunt viitorul nostru.Eu sunt PRO AMN,EU VOTEZ AMN,SUS AMN,JOS DICTATURA COMUNISTA.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T