CăutareSr
25 mai 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu către diaspora moldovenească: Sunteţi primii care aţi deschis uşa spre UE

Moldoveni din 31 de ţări s-au întâlnit astăzi, 12 octombrie, la cel de-al 4-a Congres al Diasporei Moldoveneşti la Chişinău.
Info-Prim Neo, 12 octombrie 2010, 17:20

Lideri şi membri ai asociaţiilor obşteşti ale diasporei, reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă, au venit la Chişinău pentru a discuta şi a găsi soluţii la problemele pe care le întâmpină moldovenii peste hotare, pentru a vorbi despre reformele care trebuie iniţiate în Republica Moldova pentru ca moldovenii departe de casă să simtă grija statului.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în mesajul de salut către delegaţii la Congres a subliniat că moldovenii de peste hotare sunt primii care au deschis portiţa spre Uniunea Europeană. „Nu m-am gândit niciodată că o să vină ziua când, în loc să construim o viaţă decentă aici acasă, o să apucăm alte drumuri. O bună parte a cetăţenilor a plecat în căutarea unei noi vieţi, unei vieţi mai bune, iar alţii au rămas acasă în sărăcie. Motivul îl cunoaşteţi singuri. Este acel care a adus Republica Moldova la sărăcie şi deportări forţate pentru sute de mii de cetăţeni". Astfel şi-a început discursul preşedintele Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a menţionat că cel mai important lucru în acest moment este obţinerea liberei circulaţii, ca cetăţenii moldoveni să poată pleca şi veni în ţară fără probleme. „Voi meritaţi cea mai mare distincţie pentru că aţi avut curajul de a pleca. Pe de o parte mă mândresc, iar pe de alta mă doare. Aş dori să veniţi acasă unde să fie toate cele necesare pentru un trai decent", a menţionat Mihai Ghimpu, spunând că îşi doreşte cât mai curând un Congres al tuturor cetăţenilor care locuiesc peste hotare. „Bine aţi venit acasă", a adăugat preşedintele.

Premierul Vlad Filat, care este şi preşedintele Comitetului organizatoric al celui de-al 4-a Congres al Diasporei Moldoveneşti, a declarat că acest eveniment este un nou început. „Împreună am reuşit să unificăm eforturile şi să oferim perspectivă ţării. În acest an s-au întâmplat multe lucruri pozitive. Rezultatele nu sunt în totalitate resimţite, dar ca tendinţe trebuie să fie apreciate. Mai avem multe de făcut şi vom face aceste lucruri datorită strategiilor pe care le vom implementa", a declarat premierul.

Reprezentantul comunităţii moldovenilor din Marea Britanie, Serafim Florea, a plecat din Republica Moldova acum 6 ani, la studii „În străinătate am avut burse, am făcut două facultăţi şi am rămas acolo pentru a învăţa din realitatea pe care o au ţările occidentale. Sper să pot reveni acasă, dar într-o casă schimbată, într-o democraţie", a declarat Serafim Florea. Tânărul a menţionat că Guvernul din Moldova ar trebui să reducă costurile actelor civile, în special pentru documentele de călătorie, ar trebui să se implice în negocierea unor taxe consulare mai mici.

Preşedintele Asociaţiei „Dacia" din oraşul Roma, Vitalie Ciobanu, a declarat că în Italia moldovenii îşi propun să ridice imaginea Republicii Moldova. „Dedicăm timp şi energie pentru a promova valorile spirituale în care credem", a menţionat Vitalie Ciobanu. El a menţionat că cetăţenii moldoveni din străinătate au nevoie să fie informaţi operativ despre schimbările cadrului legislativ. Sunt necesare întâlniri cu legislatorii din Republica Moldova. De asemenea, secere crearea unor birouri ale Camerei de Comerţ Moldoveneşti în statele respective.

Preşedintele Asociaţiei imigranţilor „Kalina" din oraşul Porto, Alina Dudco, a menţionat că în Portugalia sunt circa 40 de mii de moldoveni, care au nevoie de ajutorul statului în domeniul juridic, social, educaţional etc.

Congresul al 4-a al Diasporei Moldoveneşti va ţine două zile. La eveniment participă peste 100 de persoane. Precedentul congres a avut loc în 2008.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T